Galerie Hess hostila vernisáž výstavy Dany Raunerové. Zájem byl obrovský! FOTKY

08.02.2023 22:52

Malířka, grafička, ilustrátorka a autorka básní pro děti Dana Raunerová vystavuje v Plzni v Galerii a Vinotéce Hess v Plzni na Roudné. Ve středu 8. února proběhla vernisáž výstavy.

Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (6)
Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (6)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (5)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (2)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (1)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (3)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (4)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (7)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (8)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (9)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (10)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (11)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (12)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (13)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (14)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (15)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (16)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (17)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (18)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (20)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (19)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (22)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (21)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (23)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (24)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (26)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (27)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (25)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (29)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (28)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (30)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (31)Galerie Hess vernisáž Dana Raunerová (32)

Pojď ven, tak se jmenuje výstava umělkyně Dany Raunerové. A přesně jak název napovídá, umělkyně prostřednictvím svých děl zve ven - do přírody. Co ji k této myšlence vedlo, vysvětlila návštěvníkům osobně na vernisáži.

„Doporučuji otvírat srdce sobě navzájem, neizolovat se, neuzavírat se a jít do přírody. V detailu je celek, važme si toho, co zde prožíváme a netrapte se. Vzdejte hold a úctu prostředí, kam jsme se narodili a co nám tento život dává. Toto je v mé výstavě,“ uvedla Dana Raunerová.

Vernisáž zahájil Oktet žáků ZUŠ Třemošná pod vedením úžasného pedagoga Dalibora Bárty. Úvodního slova se ujal Zbyněk Suchý. „Celá výstava je naprosto fascinující, je v ní třetí rozměr a každý si v ní najde něco svého.“

Umělkyně Dana Raunerová 30 let působila jako výtvarný pedagog v Plzni. Kromě obrazů a kreseb má na kontě i básnickou tvorbu pro děti a mládež, je autorkou kolekce návrhů na populární dětský porcelán se zvířecími motivy, ilustrátorkou učebnic. Kromě toho spolupracovala i s Divadlem J. K. Tyla a Divadlem Alfa v Plzni.

Pod její taktovkou vznikla instalace o Radoušovi a její ilustrace doprovází turisty na naučné stezce k Radyni. Ráda do svých kreseb vnáší dětskou hravost a představivost. „Autorka ve svých obrazech vypráví své fantastické a spletité příběhy, které, jakkoliv jsou pro diváka těžko interpretovatelné, jsou pro něj přitažlivé neotřelou obrazotvorností a poetičností,“ okomentoval autorčin styl Jan Souček, teoretik umění.

Raunerová v galerii vystavuje svá plátna malovaná akrylem s prvky abstrakce, hlavním tématem je v tomto případě zejména příroda, stromy apod. K vidění je ale i figurální kresba koní nebo knihy plné básniček.

Dana Raunerová zachycuje koně v nejrůznějších podobách a situacích. Není se čemu divit. "Dana 6 let koně sama chovala a starala se o ně. A celou dobu je pečlivě pozorovala, na obrazech jsou tak i ty nejmenší detaily, opravdu úžasné," uvedl v úvodu Zbyněk Suchý.

Třetí částí výstavy jsou pak dětské knihy básniček s ilustracemi. Na svém kontě má Dana Raunerová už šest knížek a sedmou má aktuálně v tiskárně.

Vernisáž si nenechala ujít ani starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková. "Ráda jsem přijala pozvání, je to velmi příjemná akce plná milých lidí. Dnes je tu i velmi plno, jsem ráda, že se tady na Roudné galerii daří. Myslím, že i náš obvod dělá pro naše občany a milovníky kultury spousty akcí a jsem velmi ráda, že je tato krásná vinotéka a a galerie na našem obvodu," uvedla Ivana Bubeníčková.

Výstava autorských obrazů a kreseb bude ve Vinotéce Galerii Hess k vidění do 17. března.

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24