QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jiřího Korna v nové operetě DJKT Candide diváci neuvidí. Panglosse ztvární Lumír Olšovský

02.05.2023 13:07

Premiéra nové komické operety Candide je naplánovaná na 10. června. Na Nové scéně DJKT se měl představit známý český zpěvák Jiří Korn. Nakonec se ale hlavní role ujme dvojnásobný držitel Ceny Thálie Lumír Olšovský.

olsovsky_lumir_djkt_2022_foto_irena_sterbova-9791

Soubor opery Divadla J. K. Tyla brzy rozšíří svůj repertoár o jedno z výrazných děl velikána americké hudby Leonarda Bernsteina, autora snad nejznámějšího muzikálu vůbec West Side Story. Řeč je o komické operetě Candide, která vznikla na motivy Voltairovy povídky o naivním mladíkovi Candidovi a jeho cestě napříč zeměkoulí.

Dílo přináší výraznou příležitost nejen představitelům hlavní dvojice – Candida a Cunegonde, ale především zpěvákovi v roli filozofa Panglosse. Toho si v novém plzeňském nastudování zahraje Lumír Olšovský, dvojnásobný držitel Ceny Thálie – Zpívaní v dešti (2001) a My Fair Lady (2022), v roli tak nahradí původně avizovaného Jiřího Korna, který Panglosse ztvárnil v roce 2006 ve Státní opeře v Praze.

„Voltairova Candida znám z dávných dob, kdy ho v Divadle Drak nádherně zpracoval Josef Krofta. Už tenkrát jsem se nechal unést. Nádherně básnivé, vzdušné a přesto filosofické dílo se v tomto případě spojuje s vtipnou i patetickou hudbou muzikálového génia Bernsteina. Já teď můžu být při tom a coby Pangloss glosovat Candidovo putování časem a zeměkoulí. No, může člověk snít o lákavější nabídce?“ okomentoval novou roli Lumír Olšovský.

Dílo zazní s českým překladem, ale písně zůstanou v originálním znění, tedy v angličtině.

V titulní úloze diváci uvidí Michala Bragagnola, člena známého pěveckého kvarteta 4 tenoři, nebo domácí sólistu opery Richarda Samka, jako baronova dcera Cunegonde vystoupí slovenská sopranistka Soňa Godarská nebo Doubravka Součková, která v Plzni na sebe upozornila jako Ofélie v opeře Hamlet či jako Micaela v Bizetově Carmen. Režisérem inscenace bude Tomáš Ondřej Pilař, hudební nastudování má na starosti Jiří Štrunc, vizuální stránka je v rukou scénografa Petra Vítka a kostýmní návrhářky Evy Jiřikovské, choreografii vytvoří bývalý sólista plzeňského baletu Martin Šinták.

Vstupenky mohou diváci zakoupit v pokladně předprodeje Smetanovy sady 16, 301 00 Plzeň, on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

Foto Irena Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24