QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kam o víkendu za zábavou? Přinášíme tipy na akce v Plzni a Plzeňském kraji

28.09.2023 15:01

Poslední zářijový a první říjnový den přinese do Plzeňského kraje hned několik kulturních akcí. Přinášíme oblíbené víkendové tipy!

ilustračka milan svoboda akce

Plzeň:

Běh Kilometrovkou po šesti

30.09.2023 13:00 – Kilometrovka Plzeň

Tradiční Běh Kilometrovkou po šesti má za úkol podpořit psí útulek v Borovně U Františka, z.s. Vstupné je dobrovolné! Na startu bude možné podpořit útulek finančně do připravené kasičky či donesením chovatelských potřeb. Doprovodný program bude zajištěn na Amfiteátru Lochotín a v přilehlém parku. Těšit se můžete na flyballový tým Pilsen F.A.S.T., veterinární poradnu, fyzioterapii pro psy, bude také možnost zkusit si překážky oblíbeného sportu agility.

Kočárkování podzimní Plzní

30.09.2023 12:00 – sraz u sv. Bartoloměje

Spanilá jízda kočárků z náměstí Republiky přes ulici Bedřicha Smetany, do Kopeckého sadů a jiných krásných Plzeňských zákoutí. „Posezení, klábosení, spousty legrace a focení. Princezky a dobové oblečení vítáno, není podmínkou,“ uvádí organizátoři akce.

Oslavy 70 let trolejbusu do Černic

01.10.2023 10:00 - v Kopeckého sadech (u Muzea)

Trolejbusy na této trase poprvé vyjely 18. října 1953. Ve své době se jednalo o nejdelší trolejbusovou linku, která měla v trase Bolevec – Černice téměř 11 kilometrů. Mezi 10. a 16. hodinou bude na místě stánek a jako obvykle budou pro zájemce nachystány drobné reklamní předměty PMDP, tradiční pohledy a samozřejmě historické skvosty. Od Muzea do Černic a zpět budou vyjíždět historické trolejbusy Škoda 9 Tr, 14 Tr, 15 Tr a 21 Tr. Jízdné bude ZDARMA.

Zábavné odpoledne pro děti na Ranči Šídlovák

01.10.2023 13:00 – Ranč Šídlovák

Zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi. Od 13 do 18 zahraje kapela MHS. Těšit se můžete na vláček Šídlováček, malování na obličej a vyjížďky na koních, které budou fungovat od 13 do 17 hodin. Dále také na stanoviště s různými úkoly a dětská vystoupení. Startovné 50 Kč.

Medový jarmark Plzeň – Koterov

01.10.2023 10:00 – Koterovská náves

Těšit se můžete na kuchařskou show šéfkuchaře Vladimíra Smejkala i hudební vystoupení kapel Fregata, Staropražští Pardálové a Fleret. Po celou dobu akce bude možné zakoupit a ochutnat regionální potraviny či medové produkty. Prostor sokolovny oživí výstava "Včely". Pro děti je připraven zábavný program. Vstup na akci je ZDARMA.

Plzeňský kraj:

Technologický den: Tajemství tesařských seker

30.09.2023 09:00 – Vodní hamr Dobřív

Na co se můžete těšit? „Představíme vám tesařskou sekeru hlavatku – několik typů jejího provedení, technologii výroby a její použití v tesařství v praktických ukázkách. Na místě bude možné si vyzkoušet několik typů hlavatek a k porovnání bude i blízký příbuzný pantok,“ uvádí Romana Němečková, tisková mluvčí Západočeského muzea. Více jsme psali ZDE.

Prezentace vyspělosti prvorepublikové armády

30.09.2023 11:00 - Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

„Návštěvníci uvidí defilé prvorepublikové armády včetně historické techniky, budou moci diskutovat s našimi odborníky u techniky a opevnění, uvidí výstavy zbraní, multimediální výstavu mobilizace a výstavu předválečné kolové techniky,“ pozvala na akci Radka Vávrová z vojenského muzea.

Pro dětské návštěvníky je připraven výcvik vojenských nováčků a soutěže, ve kterých budou získávat dobové peníze, aby pak mohli přispět do sbírky na obranu republiky. 

Vstup zdarma.

S mykologem Oldřichem Jindřichem okolo Zbiroha

30.09.2023 9:30 - sraz u rozcestníku k Jablecké Myslivně

Podzimní houbařská vycházka v lesích u Zbiroha s odborným výkladem. Sraz u rozcestníku k Jablecké Myslivně (za Přísednicí) v 9.30 hodin. Výprava se do lesů v lokalitě Matčina hora, V Království, Jablecká Myslivna a Zbirožský les. Vycházka se uskuteční za každého počasí. Časová náročnost je zhruba 3 hodiny. Terén není vhodný pro kočárky.

Den architektury Klatovy

30.09.2023 14:00 – sraz vlakové nádraží Klatovy

Po stopách návštěvy Tomáše Garrigua Masaryka s historikem Lukášem Kopeckým. Účastníci projdou postupně trasu od vlakového nádraží do centra města až k základní škole, která nese jméno prvního československého prezidenta – přesně ve stopách Masaryka. Ten navštívil Klatovy 3. května 1923. Předpokládaná doba trvání akce 2 hodiny.

Pivní festival v LD Štěnovice

30.09.2023 15:00 – LD Štěnovice

Druhý ročník pivního festivalu v Lidovém domě Štěnovice! Můžete se těšit na pivo od několika pivovarů, soutěže a hodnotné ceny.

 

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT