Plzeň má druhý Farmářský obchod

28.03.2012 15:07

Obyvatelé Plzně si mohou konečně dopřát zdravé potraviny od malých farmářů častěji. Druhý Farmářský obchod je totiž otevřen v centru města od středy 28. března.

P3284490
P3284491P3284484P3284485P3284486P3284487P3284490

Už první Farmářský obchod na Slovanech měl úspěch. Konečně se druhého obchodu dočkali lidé i v centru. Ten je otevřen od středy 28. března. QAP vyzpovídal některé dodavatele domácích potravin.

Zajet na Slovany do obchodu se mnoha lidem nechtělo, nyní to mají jednodušší. Druhý Farmářský obchod je otevřen v centru města, v Šafaříkových sadech. "Je to tady určitě lepší, mne samotnou odradila ta cesta MHD na Slovany a zpátky. Proto jsem ještě ve Farmářském obchodě nebyla," sdělila QAPu paní Eva, která obchod okukovala.

Ve druhém obchodě je sortiment velmi podobný obchodu na Slovanech. "Tady v centru máme navíc čerstvé, krájené uzeniny. Na Slovanech byly většinou balené," vyzdvihl novinku obchodu Tomáš Popp ze sdružení Envic, které provozuje obchod a hlavně Plzeňské farmářské trhy. Ty mimochodem začínají právě tuto sobotu na poslední březnový den.

Řeknete si asi, že tyhle výrobky jsou pro vaši peněženku moc náročné. Ale cena odpovídá kvalitě. Například kuřata zde dodávají z farmy v Loužné z jižního Plzeňska. "My kuřata chováme normálně v halách, ale v přirozenějších podmínkách. Mají pravidelný světelný režim tedy den a noc, tak, jak to je, když je chováte doma," popisuje chov kuřat Hana Šnajdrová z farmy v Loužné, která chová kuřata teprve od prosince 2011. "Máme ale malý počet kuřat na metr čtvereční. Snažíme se, aby kuřata měla volný pohyb, aby se mohla proběhnout, prolétnout, zahrabat si. Prostě tak, jako to mají doma na zahrádce." Na farmě také kuřata dokrmují pšenicí, aby mělo maso chuť. Tu právě kuřata z drůbežáren, která jsou po stovkách namačkána v halách pod světly, nemají. "Maso je vyzrálé, protože u nás mají delší život, nezabíjíme hned po 28 - 30 dnech jako drůbežárny. Maso je i šťavnatější a celé to kuře vypadá zdravěji," konstatovala Hana Šnajdrová. Chov v Loužné není tak velký, jak by mohl být. "Máme halu na 15 000 kuřat, ale máme jich 4 000," upřesnila.

Maso je více tučné, šťavnatější a tak když se upeče, nemusíte pod kuře už přidávat tuk. "Tuk z našich kuřat je stravitelnější, obsahuje "zdravější" kyseliny, omega3 mastné kyseliny," doplňuje Tomáš Březina z Loužné s tím, že spotřebitelé velmi kladně hodnotí chov a už si zvykají.

Dalším dodavatelem nejen masa ale také výborných čerstvých uzenin je Angus Farma. Ta je známá především svými dvěma steakovými restauracemi. Že ale vyrábí i uzeniny se moc neví. Farma je proslulá především biochovem býků. "Máme stádo čítající zhruba 450 kusů, které jsou celoročně venku. Maso vyzrálé asi dvacet dnů vyvážíme po půlkilových až kilových balíčcích," řekl QAPu Václav Silovský z Angus Farm.

Pokud chcete zkusit potraviny od malých farmářů Plzeňska a nechce se vám vstávat v sobotu brzy ráno na farmářské trhy, zkuste obchod v centru Plzně!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT