14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
Letošní letní sezóna láme pivní rekordy! Plzeňský Prazdroj trhl rekord
Prodeje piv ovlivňuje ve velké míře počasí. Letošní nebývale teplé počasí pivovarnické sezóně přeje. Plzeňský Prazdroj zaznamenal historický rekord.
Plzeňský Prazdroj během letošního nebývale teplého jara zaznamenal historický rekord. V horkých dnech na počátku května poprvé mimo hlavní letní sezonu prodal 45 tisíc hektolitrů piv. Takové množství piva se v minulosti prodalo pouze v nejteplejších dnech letních prázdnin.
Poslední dny sice přinesly do Česka mírné ochlazení, jinak ale letošní sezona láme dosavadní pivní rekordy. Prodejům piva pomohlo nebývale teplé a slunečné počasí, které panuje s malými přestávkami od poloviny dubna. Hlavní pivařská sezona díky tomu začala o šest týdnů dříve, než je obvyklé.
Na výjimečně teplé počasí okamžitě reagovali zákazníci a prodej piv Plzeňského Prazdroje začal výrazně růst. „Skokově vzrostl v dubnu prodej piv v pivnicích a restauracích a to zejména díky tomu, že hostinští rychle zareagovali a otevřeli zahrádky a předzahrádky. V obchodech se pak začaly prodeje zvyšovat se zhruba čtrnáctidenním zpožděním, protože lidé nejprve dopili své domácí zásoby,“ říká obchodní ředitel Plzeňského prazdroje Tomáš Mráz. Po dalším oteplení na začátku května se pak prodeje vyšplhaly na absolutní maxima. „Denní prodeje v tuzemsku o prodlouženém prvomájovém víkendu atakovaly hranici 45 tisíc hektolitrů. To je rekordní objem, který v jiných rocích dosahujeme pouze v těch nejteplejších dnech vrcholného léta,“ uvádí Tomáš Mráz. Zájem milovníků piv neopadl ani poté – ve výrazném nadprůměru se prodeje pohybovaly po celý květen.
Plzeňský Prazdroj je na dodávky v teplých dnech dobře připraven. „Při řízení výroby nám pomáhá vlastní výpočetní analytický model „Jáchym“. Model vychází z dlouhodobých i aktuálních předpovědí počasí a zahrnuje i data o spotřebě jednotlivých typů piv za konkrétních teplot. Dokážeme díky němu dobře plánovat výrobu a vycházet tak vstříc aktuální poptávce a chutím pivařů,“ doplňuje Tomáš Mráz. „Při takových extrémech počasí, jak jsme zaznamenali letos na jaře, ale nesmíme zapomenout na to, že dobré plánování nestačí. Pivo je ušlechtilý nápoj, musíme dodržet veškeré varné procesy a doby kvašení a zrání, na kvalitu nelze spěchat,“ připomíná Tomáš Mráz.
Kromě samotného počasí napomáhá prodejům piva i skutečnost, že se v České republice každým rokem zvyšuje počet sezónních zahrádek a předzahrádek. „Pozitivní roli ale nehraje jen jejich absolutní počet, výrazně se zlepšuje i komfort, který návštěvníkům nabízejí. V tomto směru se snažíme hostinským co nejvíce pomoci, pomáháme s vybavením zahrádek a poskytujeme i rady, jak oslovit co nejvíce zákazníků. Zahrádky a další sezónní provozovny se tak stávají oblíbeným cílem nejen tradičních návštěvníků pivnic, ale lákají i nové hosty,“ konstatuje Tomáš Mráz. Celkem Prazdroj rozváží pivo do 2000 sezónních provozoven, ty nejúspěšnější vyčepují až 150 hektolitrů za měsíc.
Na změny počasí reaguje spotřeba jednotlivých typů piv různě. Nejméně výkyvů a nejvíce věrných konzumentů mají tradičně ležáky, při denních teplotách kolem pětadvaceti stupňů je největší spotřeba zejména výčepní desítky. V tropických vedrech se pak několikanásobně zvedá poptávka po nealkoholickém Birellu a ciderech.
Prodeje v letní sezóně zaznamenávají nejvíce čepovaná piva, v těch nejteplejších dnech roste až o čtvrtinu i zájem o plechovky, které jsou skladné a oblíbené při cestách na chaty či dovolené.
Foto: ilustrační