QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní Noc s operou nabídne vášnivou Carmen

15.03.2023 11:05

Příznivci opery, divadla a netradičních zážitků se letos opět mohou těšit na open-air akci Divadla J. K. Tyla Noc s operou, která každoročně přináší závěrem divadelní sezóny jiný titul. Letos na diváky čeká vášnivá Carmen!

noc_s_operou_2023_DJKT_carmen

Netradiční prostředí lochotínského amfiteátru, kde se akce koná, umožňuje předvést operní žánr v jeho plné monumentalitě a produkce slibující prvotřídní operní obsazení, rozsáhlý orchestr, početný sbor i komparz, světelnou show, videoart i pyrotechnické efekty láká do amfiteátru tisíce návštěvníků. Letos se Noc s operou uskuteční v pátek 23. června 2023 a nabídne jednu z nejhranějších a nejúspěšnějších oper vůbec – Bizetovu Carmen.

Carmen se pod širým nebem představí v režii Tomáše Ondřeje Pilaře s využitím prvků z nastudování Martina Otavy, které bylo uvedeno na Nové scéně DJKT v roce 2020. „Granátové jablko je starodávným symbolem španělské Andalusie, kde se nesmrtelný příběh Carmen odehrává, a právě motiv granátového jablka se bude prolínat celou inscenací. Mým cílem je přenést diváky doprostřed vlahé středomořské noci a nechat před nimi ožít napínavý a dokonale romantický příběh čtyř mladých lidí, jejichž vášeň je silnější než jejich rozum a zavede je tak k tragickému finále,“ odkrývá svůj režijní záměr Tomáš Ondřej Pilař a pokračuje: „Inspiraci čerpám především z nádherných cestopisně laděných textů Prospera Mériméa, který se stal Bizetovým libretistou a který ho s příběhem Carmen seznámil. Velkolepé pojetí, o nějž si prostor lochotínského amfiteátru říká, bude opět vycházet z práce se stovkami účinkujících, velkoplošným videoartem, tanečními a akrobatickými scénami a samozřejmě s dokonalou hudbou francouzského romantismu.“

Tradice Nocí s operou začala díky řediteli DJKT Martinu Otavovi v roce 2015: „Jsem rád, že se můj sen stal skutečností a lochotínský amfiteátr s koncem divadelní sezóny pravidelně ožívá velkolepými operními show, které v loňském roce doplnil dokonce světoznámý muzikál Elisabeth. Pod širým nebem v Plzni již zazněly skvosty světové opery, jako jsou Aida, Carmina burana, Turandot, Nabucco a Macbeth. Věřím, že i letos přilákáme nejen naše tradiční diváky, ale především širokou veřejnost, kterou operní žánr v této podobě jistě překvapí.“

Náročná produkce vzniká za významné podpory Úřadu městského obvodu Plzeň 1, statutárního města Plzeň, Plzeňského kraje a Ministerstva kultury ČR. Letošní Noc s operou bude mít díky finanční podpoře města Plzně a primátora Romana Zarzyckého i charitativní přesah. Ke každé prodané vstupence přispěje 23 korunami, které následně podpoří vybrané charitativní projekty. Noc s operou 2023 se koná pod záštitou primátora Romana Zarzyckého, hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a starostky městského obvodu Plzeň 1 Ivany Bubeníčkové.

Světová premiéra Carmen se konala 3. března 1875 v Paříži a byla přijata poněkud zdrženlivě. Enormního úspěchu se dílo dočkalo jen o sedm měsíců později, přesně 23. října 1875, kdy bylo s mírnými obměnami představeno ve Vídni. Bohužel jeho autor Georges Bizet v červnu téhož roku zemřel, aniž by tušil, že složil jednu z nejslavnějších oper v historii. Libreto napsala zkušená dvojice Henri Meilhac a Ludovic Halévy podle novely Prospera Mériméa zpracovávající skutečný příběh o dělnici z tabákové továrny Carmen, která svede vojáka Dona Josého zasnoubeného s Micaëlou. Ten se kvůli Carmen stává dezertérem, pašerákem, a nakonec i vrahem, když Carmen ze žárlivosti zabije.

Vstupenky v hodnotě od 450 do 790 korun k sezení a 250 korun ke stání (na deku) budou v prodeji od 15. března 2023, abonenti DJKT mohou využít tradiční 20% slevu.

Foto Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24