QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letošní oslavy 28. října budou v Plzni velkolepé! Na co se můžete těšit?

11.10.2023 11:28

Plzeň oslaví 28. října 105. výročí vzniku Československa. Jak už je tradicí, tento den se zdarma nebo za symbolické vstupné otevřou dveře do mnohdy běžně nepřístupných míst.

DSC_7780

V letošním roce se v sobotu 28. října 2023 návštěvníkům otevře na 40 kulturních a sportovních subjektů i firem. Plzeň si připomene 105. výročí vzniku samostatného Československa celodenním programem.

„Otevře se například Luftova zahrada, Památník obětem zla v Hruškově meditační zahradě, ke vstupu zvou Měšťanská beseda, Velké a Nové divadlo, katedrála sv. Bartoloměje a některé Loosovy interiéry, připraveny budou komentované prohlídky radnice. Zájemci mohou navštívit i muzea, galerie, reprezentační prostory plzeňského pivovaru, zoo, DinoPark a oblíbenou experimentální stanici Techmania Science Center včetně 3D Planetária,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Prohlídky budov a zajímavých míst s průvodcem, exkurze, návštěvy zahrad, výstav, okružní jízdy historickými vozy veřejné dopravy, odpolední program na náměstí Republiky, komentované procházky nebo sportovní aktivity jsou návštěvníkům tento den nabídnuty za symbolických 28 korun nebo zdarma.

„Pestrou programovou nabídku nově doplňují prohlídky letos v únoru otevřeného moderního technologického parku TechTower, Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, reprezentačních prostor Plzeňského Prazdroje nebo reaktorové haly Škody JS,“ doplnila Jana Komišová, vedoucí oddělení marketingu plzeňského magistrátu.

Na co dalšího se můžete těšit?

  • V areálu DEPO2015 se otevře gastronomická tržnice DEPO Street Food Market s pestrou ochutnávkou zajímavostí známých z pouličních občerstvení z celého světa.
  • Gastrozónu bude mít i náměstí Republiky, na němž odpoledne zazní písně v podání Spirituál kvartetu, skupiny přímo navazující na legendární československou folkovou kapelu Spirituál kvintet, a pěveckého sboru Pilsen Voice.
  • Své dlouhodobé aktivity předvedou na náměstí Republiky hravou formou skauti, sokolové, Paměť národa Plzeňský kraj a přes rok fungující charitativní projekt DEKApro Hospic svatého Lazara, který činností usiluje o finanční podporu mobilní hospicové služby.
  • Za pozornost stojí i stezka Šumné Bory aneb Od Semlerových k věznici, která zájemce provede čtvrtí Bory a představí tamější zajímavá místa, události i osobnosti. Hrací kartu je možné si vyzvednout v informačním centru na náměstí Republiky 41 nebo v infocentru v Semlerově rezidenci na Klatovské 110.
  • Celodenní oslavy zakončí vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka a následně Průvod světel, který vyvrcholí tradičním ohňostrojem na náměstí Republiky.
  • Ohňostroj letos bude takzvaně tichý neboli se sníženou hladinou hluku. Světelné efekty doplní hudba.

 

Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webových stránkách www.plzen28rijen.eu.

 

Foto ilustrační Milan Svoboda a QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT