QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nechte se okouzlit Čarovným světem vějířů! Západočeské muzeum v Plzni pořádá komentované prohlídky

18.01.2023 15:21

Nevšední komentované prohlídky probíhají v Západočeském muzeu v Plzni. Světem vějířů provádí kurátorka výstavy Ludmila Kotorová.

výstava vějíře_0123_ZČM

„Výstava představuje soubor 80 historických předmětů ze sbírek Západočeského muzea v Plzni, Středočeského muzea v Roztokách u Prahy i ze soukromých sbírek. Koncept výstavy rámcově připomíná historický vývoj, výrobu i základní rozdělení vějířů. Co se samotných exponátů týče, nejpočetněji je zde zastoupeno 19. století,“ uvádí Západočeské muzeum v Plzni.

Sbírky jsou opravdu bohaté. K vidění jsou ozdobné vějíře, ale i pár patentových zajímavostí. „Prezentovány jsou jednak luxusní značkové vějíře, ale i ty běžnější, tzv. šibřinkové. Nechybí ani několik ukázek patentových konstrukcí z druhé poloviny 19. století nebo péřové vějíře v různých barevných variantách. Součástí výstavy jsou také nezbytné dámské doplňky tj. kabelky, taneční pořádky, toaletní potřeby, jehlice do klobouků nebo pudřenky,“ doplňuje informace Romana Němečková, mluvčí muzea.

Komentované prohlídky s kurátorkou výstavy Mgr. Ludmilou Kotorovou:

  • čtvrtek 26. ledna 2023 / 17 hod / vstupné 60 Kč, zlevněné 30 Kč
  • úterý 21. února 2023 / 17 hod / vstupné 60 Kč, zlevněné 30 Kč

Výstavu lze shlédnout i bez výkladu, a to až do 26. února. Vějíře naleznete v hlavní budově muzea, výstavní sál 2. Západočeské muzeum v Plzni je otevřeno od úterý do neděle od 10 – 18 hodin. Plné vstupné 60 Kč, snížené 30 Kč.

Foto ZČM Plzeň

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24