QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Německý pracovní trh nabízí Čechům dobré pracovní příležitosti

02.02.2023 15:19

Pokud hledáte nové pracovní příležitosti nebo chcete získat pracovní zkušenosti v zahraničí, nemusíte hledat daleko. Koneckonců sousední Německo již léta hledá kvalifikované pracovníky z jiných evropských zemí a o české občany je také velký zájem. Tato poptávka samozřejmě otevírá dobré vyhlídky z hlediska příjmů, kvality života a státních dávek pro všechny žadatele.

nemecky trh

Situace na německém trhu práce

Německý pracovní trh je obecně velmi dynamický a nabízí mnoho příležitostí pro domácí i zahraniční talenty. Vzhledem k nízké 5% míře nezaměstnanosti je poptávka po kvalifikovaných pracovnících vysoká, což z Německa činí atraktivní místo pro práci pro mnoho cizinců. Navíc průměrný roční příjem činí 50 000 eur, zatímco Češi vydělávají v průměru jen 17 000 eur. V roce 2021 byli nejvíce odměňováni zaměstnanci v odvětvích finančních a pojišťovacích služeb, informačních a komunikačních technologií a dodávek energií.

Kromě toho je každý desátý zaměstnanec v Německu cizinec, což je celkem 3,6 milionu osob. Proto byste měli využít silné ekonomiky země a ucházet se o práci – zde naleznete aktuální volná místa.

Dobré příležitosti pro české občany

Zároveň se v posledních letech zvyšuje obliba kvalifikovaných pracovníků z České republiky, a to z řady důvodů. Jejich vysoká kvalifikace a snadný přístup ze sousední země EU z nich činí ideální uchazeče o práci v Německu. Často jsou ceněny také jejich jazykové znalosti a zkušenosti s prací podle německých norem. Kromě toho má mnoho Čechů silnou pracovní morálku a díky multikulturní povaze své vlasti se dokáží rychle asimilovat v cizích kulturách.

Z těchto důvodů není překvapivé, že se čeští občané v Německu prosazují a mnoho firem je považuje za cennou posilu svých zaměstnanců.

Důvody pro práci v Německu

Německo samozřejmě nabízí pro české občany atraktivní mzdy, protože mzdová úroveň je výrazně vyšší. Sousední země je zároveň sociálním státem, kde zaměstnanci využívají další výhody v pracovním i soukromém životě. Existují však i další pádné argumenty pro práci v Německu, které jsou na první pohled často přehlíženy.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků

Současné mezery na trhu práce v Německu, zejména v oborech STEM a ve zdravotnictví, nabízejí vynikající příležitost k získání cenných pracovních zkušeností. Vzhledem k tomu, že tento trend bude v nadcházejících letech pravděpodobně sílit, je po kvalifikovaných pracovnících z jiných zemí EU velká poptávka. Zároveň tyto pozice nabízejí atraktivní možnosti postupu, což z nich činí

Silná ekonomika s vysokou inovační silou

Kromě toho německý průmysl již v roce 2015 investoval do inovací rekordní částku 157,4 miliardy eur, což je o osm procent více než v předchozím roce. Pět nejinovativnějších odvětví: Výroba vozidel, IT služby, chemický a farmaceutický průmysl, elektrotechnika a strojírenství.

To vede k novým pracovním příležitostem pro cizince v těchto rychle rostoucích odvětvích budoucnosti. Vzhledem k rozvoji nejmodernějších technologií v různých oborech nebyla nikdy lepší doba pro kariéru v oblasti inovací. Zároveň tato pracovní místa nabízejí zajímavé činnosti a možnosti dalšího rozvoje orientované na budoucnost, což bude mít v nadcházejících letech velký význam.

Firmy otevírají dveře cizincům

"Válka o talenty" je termín, který popisuje současnou konkurenci na globálním trhu práce. Tento výraz opět vystihuje skutečnost, že akademická i odborná kvalifikace je v Německu žádanější než kdykoli předtím. Německá vláda v posledních pěti letech provedla změny v zákonech o pracovní migraci, aby této potenciální hrozbě pro ekonomiku čelila.

Proto byl v roce 2012 učiněn důležitý krok, když vstoupil v platnost zákon o uznávání. Díky tomuto zákonu mohou být zahraniční pracovníci prověřeni, aby mohli být porovnáni a přiřazeni k německým referenčním profesím. Každý zaměstnanec v Německu má tedy právo požádat o uznání svých dřívějších úspěchů.

Moderní firemní kultura se zaměřením na zaměstnance

Kromě toho má mnoho německých společností jinou firemní kulturu než české společnosti. Je to proto, že se zde klade důraz na ocenění zaměstnanců, příjemnou pracovní atmosféru a dobrou rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. To zlepšuje celkovou pohodu na pracovišti a umožňuje zaměstnancům pracovat produktivněji a efektivněji.

FOTO: https://unsplash.com/photos/MYbhN8KaaEc

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24