QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nepomuk oslaví výročí svého nejznámějšího rodáka. Jaký program je připraven?

13.03.2023 11:21

Od umučení nejznámějšího českého světce, jednoho z hlavních patronů České republiky, hlavního patrona domu Habsburků, patrona kněžích, zpovědníků, vodních řemesel, filantropa a nepomuckého rodáka sv. Jana Nepomuckého letos uplyne 630 let. Město Nepomuk proto čekají v březnu významné akce i výroční pouť.

Socha sv Jana Nepomuckého Nepomuk_ foto Pavel Jiran

„Svatý Jan Nepomucký je v katolických zemích jedním z nejvíce znázorňovaných fenoménů hned za Ježíšem Kristem a Pannou Marií. Je známo, že na světě má přes 66 tisíc soch a farnosti i svatojánské spolky jemu zasvěcené lze stěží spočítat. I když byl těžce mučen, mlčel a neprozradil nic, včetně zpovědního tajemství. Lidé k němu chovali velkou zbožnost už před tím, než se stal svatým. Stavěli mu kostely a oltáře. Tato úcta především pramenila z jeho pevné cesty stát vždy na straně spravedlnosti, pravdy a církve,“ řekl Václav Česák, předseda Matice sv. Jana Nepomuckého.

Dny připomínající tohoto legendárního světce a významnou duchovní a historickou postavu začnou v pátek 17. března a potrvají až do nědělě 19. března.

  • Oslavy zahájí v pátek 17. března v 18 hodin v Arciděkanství Nepomuk ThLic. Miroslav Herold SI svou odbornou přednáškou s názvem Svatý Jan Nepomucký očima svých ctitelů. V ní seznámí zájemce s deseti osobami barokní doby z různých původů, společenských postavení, vzdělání, profesí a věkových skupin, které všechny spojuje jedno - Jan Nepomucký.
  • V sobotu 18. března v 18 hodin proběhne v Hudebním sále Arciděkanství Nepomuk koncert gotické duchovní hudby s původními dobovými nástroji, na které zahraje prof. Tomáš Hála a studenti Pražské konzervatoře. Budou zahrány například skladby od Guillauma Dufaye, největšího skladatele pozdního středověku, který působil na mnoha významných evropských dvorech.
  • V neděli 19. března v 11 hodin vyvrcholí oslavy poutní mší svatou v kostele sv. Jana Nepomuckého v Nepomuku. Během mše bude slavnostně uložena relikvie blahoslaveného Karla I. Rakouského.

„Odkaz sv. Jana Nepomuckého podle nás přesahuje i dnešní nelehkou dobu. Zveme proto všechny, aby se poutě účastnili, nebo navštívili místa spojená s tímto patronem po celé České republice,“ říká Martin Hrdlička, předseda spolku SVATÁ LUDMILA, z. s.

Na březnové oslavy budou navazovat i další akce v průběhu celého roku. V dubnu to bude například koncert Sedm posledních slov Vykupitelových na kříži se skladbami od Josepha Haydna.

Foto ilustrační Pavel Jiran

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24