QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pietní akt v Nepomuku připomene tragický příběh mladých amerických letců

14.02.2023 11:55

K 79. výročí sestřelení amerického bombardéru Liberator pořádá město Nepomuk pietní akt. Akce bude doprovázena například kolonou historických vozidel.

pietní akt_Nepomuk_0223

„V sobotu 25. 2. 2023 si připomeneme 79. výročí tragické události, kdy došlo k sestřelení amerického bombardéru Liberator, který nesl na palubě jedenáct mužů, z nichž deset při neštěstí zahynulo,“ uvádí město Nepomuk.

Znáte jejich příběh?

V únoru 1944 se na Dubči u Nepomuku zřítil letoun Liberator B-24. Americká armáda bombardovala zbrojní a letecké továrny v Německu. Součástí operace byl i nálet dne 22. února 1944 na letecké továrny v okolí Regensburgu a Mnichova v Bavorsku. „Součástí velkého svazu byly Liberatory B-24. Tyto čtyřmotorové letouny směřovaly na Plzeň, za hranice tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a pak změnily směr, tím se formace dostala nad západní Čechy. Zde se na osamocené americké Liberatory vrhly německé bitevní letouny. Sestřeleny byly postupně tři bombardéry, v jejichž troskách zahynulo dvacet amerických letců,“ připomnělo město Nepomuk.

Na Dubči se zřítil letoun jedenáctičlenné posádky poručíka Goddarda. Zachránil se pouze střelec Sgt. R. A. Noury, který byl ze stroje vymrštěn. „Krátce po dopadu byl nalezen místními lidmi, kteří ho dopravili do Chocenic, kde byl převzat okupační mocí. Válku přežil a Nepomuk navštívil hned dvakrát, v roce 2004 a 2009,“ uvedlo město.

„Světlo do celého případu zkázy bombardéru přinesly ještě předtím výzkumy Jiřího Koloucha z Prádla, který v místech tragédie začal kopat nedlouho po roce 1990. Kolekce předmětů nalezených na Dubči spolu s velkým množstvím dobových dokumentů, a to jak písemných, tak fotografických, je skutečně ojedinělá a právem budí zaslouženou pozornost v řadách odborné i laické veřejnosti,“ uvedlo město Nepomuk.

Sbírku bude možné shlédnout v den pietní akce v Městském muzeu Nepomuk.

Program:

9.45 – příjezd kolony vojenských historických vozidel na náměstí A. Němejce

10.00 – pietní akt – projev starosty města Nepomuk Vladimíra Vokurky a dalších hostů, kladení květinových darů, státní hymny

10.30 – převoz květin a uctění památky padlých na místě dopadu sestřeleného bombardéru u památníku Nakloněný obelisk na Dubči a ve Dvorci u domu bratří Šloufů

13.00 – přednáška a křest knihy First over Pilsen

9.00 - 16.00 – možnost návštěvy muzejní expozice B-24J Liberator zdarma

9.00 - 16.00 – možnost zakoupení knih s válečnou tematikou v informačním centru

Foto město Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24