Plzeňané přivítají jaro. Buďte u toho!

14.03.2023 8:39

Oblíbené tradiční vítání jara proběhne poslední březnovou neděli. Lidé se mohou přidat do průvodu a společně vyprovodit Moranu z Plzně.

foto-qap-cz (14)

O páté neděli postní 26. března 2023 se bude vynášet z Plzně zima, personifikovaná do podoby Morany. Akce proběhne formou společného průvodu, který vyjde od hlavní budovy Západočeského muzea v Plzni v 10 hodin a vydá se směrem k soutoku Mže a Radbuzy. Na místě bude vhozena loutka Morany do Berounky a následně se průvod odebere zpět do Plzně s "létem".

  • V minulosti bylo vynášení Morany výhradně dívčím zvykem, praktikovaným zejména v příměstských oblastech Plzeňska.
  • Dívky nosívaly Moranu od stavení ke stavení a za tradičního popěvku "Smrt nesem ze vsi, nové léto do vsi" společně koledovaly.
  • Na určeném místě Moranu sprovodily ze světa spálením, vhozením do vody či zakopáním.
  • Zpět do vesnice pak přinášely "léto" v podobě nazdobeného a opentleného stromku.

„Budete-li si chtít přinést vlastní Moranu a vyprovodit ji z Plzně s námi, budeme rádi. Stejně tak, vlastníte-li lidový kroj z Plzně či Plzeňska a již dlouho jste neměli příležitost si ho obléci, přijďte v kroji, rádi Vás uvidíme! Celou akci doprovodí muzika Dětského folklorního souboru Mladinka,“ prozrazuje Romana Němečková, mluvčí ZČM.

Trasa průvodu:

  • TAM: Západočeské muzeum v Plzni (Kopeckého sady 2) – Šafaříkovy sady – Křižíkovy sady – Mlýnskou strouhou souběžně s Pallovou ulicí – podchodem pod Tyršovou ulicí – souběžně s Tyršovou ulicí Štruncovými sady – po chodníku podél Radbuzy Štruncovými sady - soutok Mže a Radbuzy
  • ZPĚT: soutok Mže a Radbuzy – po chodníku podél Mže - kolem areálu fotbalového stadionu FC Viktoria Plzeň - Štruncovými sady – podchodem pod Tyršovou ulicí – Dřevěná ulice – náměstí Republiky (u "Andělíčka")

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24