QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Podívejte se na VIDEO k novému dechberoucímu filmu o NP Šumava

30.03.2023 8:04

Půlhodinový snímek Voda ztracená a vrácená, který popisuje vliv odvodnění krajiny na její fungování, zavádí diváky do světa mokřadů skrze unikátní záběry ze Šumavy.

Voda-ztracena-a-vracena-2_Radek Plíhal

„Rádi bychom filmem přispěli do celospolečenské debaty týkající se častých období sucha nebo naopak povodní. Jedno z řešení těchto problémů totiž spočívá v oživení přirozených vodních spojení v krajině, potočních niv a mokřadů. Dalším důležitým prvkem je vysvětlit nastupující generaci, proč v Národním parku Šumava mokřady chráníme a ty poškozené se snažíme obnovit,“ říká Lukáš Linhart z Oddělení vod a mokřadů Správy NP Šumava.

Nový dokument Voda ztracená a vrácená se vymyká klasické formě dokumentů o přírodě. Vyprávěný příběh vody je poskládaný ze záběrů divokých šumavských mokřadů, archivních snímků z dob odvodňování a současné krajiny s vysušenými mokřady.

Lenka Dusilová s Petrem Ostrouchovem nahrávali hudbu k filmu přímo při sledování původní obrazové stopy. Vzniklo tak skutečně originální dílo, ve kterém hovoří především obrazy přírody, podkreslené jemným hudebním doprovodem. Rozmanité záběry prací na obnově mokřadů, vzácných rostlin a zvířat popisují proces návratu vody a života do člověkem narušené krajiny.

„Natočit některé záběry, které mají ve filmu třeba jen šest sekund, trvalo i dva týdny. Ve filmu jsou použity záběry zpomalené, časosběrné, makro, z dronu i snímky natočené pod vodou a vykreslující Šumavu v celé její kráse. Při natáčení jsem použil celkem jedenáct kamer, patnáct fotopastí na monitoring zvířat a pochopitelně profesionální drony. Celkem jsem strávil v terénu 160 dní a další čtyři měsíce postprodukcí ve studiu,“ popisuje zrod filmu Radek Plíhal, autor filmu a kameraman.

Celý průběh natáčení byl koordinován také s botaniky, ornitology a zoology z národního parku tak, aby přítomnost filmaře měla minimální dopad na vzácné druhy. Některé typické a kriticky ohrožené druhy, jako například tetřívek obecný, byly z natáčení vyloučeny úplně. Přesto věříme, že se podařilo vytvořit film z prostředí Šumavy, jaký tu dlouho chyběl.

Premiéru dokumentu Voda ztracená a vrácená z dílny Radka Plíhala připravila Správa Národního parku Šumava na Světový den vody 22. března ve Vimperku.

V následujících měsících bude film promítán zejména žákům základních a středních škol v regionu, ale rovněž i na několika místech pro veřejnost. Více informací se můžete dozvědět v kalendáři akcí na webových stránkách life.npsumava.cz.

Foto z dokumentu Voda ztracená a vrácená

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24