QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Přijďte na Country bál a pomozte zachránit chátrající zámek na Domažlicku

09.01.2023 12:05

Zámek v Čečovicích na Domažlicku prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Na podporu obnovy zámku se pořádá několik kulturních akcí ročně. První z nich je Country bál, který se v letošním roce bude konat v sobotu 14. ledna.

cecovice

Vdechnout nový život zámku v Čečovicích na Domažlicku se již řadu let snaží Klub Ladislava Lábka v Plzni, jenž je 2. základní organizací Českého svazu ochránců památek. „Spolek převzal požárem a povětrnostními vlivy silně poškozený zámek v Čečovicích na Domažlicku do svého vlastnictví už v roce 1998. Naší snahou je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat nejen české, ale i německé zájemce o památky a české kulturní akce,“ vysvětlila Miroslava Šusová, místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka.

Čečovice byly poprvé zmiňovány v roce 1356.

Již tehdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která je ve velké míře dochována v hospodářském sídle zámku – sýpce.

Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století.

V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové.

Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován.

Dále jej užívalo JZD, v roce 1990 vyhořel.

Klub oživuje zámek v Čečovicích nejrůznějšími akcemi. Výtěžek z nich putuje na rekonstrukci. První letošní akcí je Country bál, který se koná 14. ledna od 19 hodin v kulturním domě ve Staňkově na Domažlicku. Pořadatelé zajišťují i dopravu autobusem z Plzně. „Srdečně Vás zveme na 12. ročník Country bálu pro zámek Čečovice. K tanci i poslechu zahraje kapela ALBUM. Těšit se můžete na předtančení na trampolínách, na bohatou tombolu i tradiční soutěže. Na místě bude otevřen bar s drobným občerstvením,“ informovala Miroslava Šusová s tím, že veškerý výtěžek bude použit na záchranu zámku Čečovice. V příštím roce konkrétně na obnovu štukové římsy v první místnosti východního křídla.

Svá místa si rezervujte včas na emailu zamek-cecovice@seznam.cz či na telefonu 773593217.

Jako každý rok bude i letos vypraven autobus z Plzně. Více informací zde.

Klub pořádá i další zajímavé akce v průběhu celého roku. V srpnu se koná Folk-country festival pro zámek Čečovice, letos to bude již 15. ročník. V barokní sýpce pořádá výstavy obrazů a fotografií, v červnu se zapojuje do kulturní akce Západočeské baroko. V unikátním gotickém kostele sv. Mikuláše v Čečovicích, jenž je národní kulturní památkou, pořádá benefiční koncerty a jejich výtěžek věnuje na opravu zámku. „Přijeli nás podpořit například Spirituál kvintet, Václav Hudeček, Štěpán Rak, Matěj Rak, Jaroslav Hutka a mnoho dalších,“ doplnila.

Rekonstrukci zámku podporuje Ministerstvo kultury ČR, Plzeňský kraj, MAS Radbuza. V roce 2015 klubu finančně pomohla i anglická nadace The Friends of Czech Heritage. „Zámek se stále opravuje a ještě dlouho bude. Klub se snaží, aby žil, ale přivést jej k celkové rekonstrukci bude vyžadovat velké množství financí,“ dodala Miroslava Šusová.

Foto Klub Ladislava Lábka v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24