QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Už se nemůžete dočkat jara? Vyžeňte zimu s plzeňskou zoo

24.02.2023 7:46

Všichni, kdo už se těší na jaro, zbystřete! Jste srdečně očekáváni v maskách i bez nich 26. února na plzeňských Vinicích.

5

Maškarní průvod má sraz před 7. základní školou v sídlišti Vinice ve 14 hodin. Odsud se maškary spolu s přihlížejícími přesunou na statek Lüftnerka. Účastníci akce mají vstup do Zoologické a botanické zahrady města Plzně zdarma.

Na statku budou připomenuty některé staré lidové zvyky spojené se zimou a předjařím. Především bude setnuta hlava línému (slaměnému) kohoutovi. Také se tady mezi sebou odhodlaně utkají Zimomilci s Jaromilci. Ještě se nikdy nestalo, aby zvítězili ti první!

Mezi 15:15 až 15:45 bude další zastávka na začátku Kilometrovky nad jezem Kalikovského mlýna. Dětem cestu zpříjemní svezení na pivovarském voze taženém koňmi. Vůdčí postava průvodu Jaromil XIV. zde pronese svoji hlavní řeč, vyhlásí a odmění nejvtipnější masky. Zejména tu však vzplane a pro jistotu bude ještě utopen symbol zimy – Morana. Pro obveselení zahraje dechová hudba Seniorkapela TOTEM.

Kolem 16 hodiny vypukne před radnicí velké veselí. Poté, co bude zima pro jistotu spoutána, uložena do rakve a odnesena do městské šatlavy, bude moci Jaromil XIV. s čistým svědomím oznámit Romanu Zarzyckému, primátorovi města Plzně, že zima byla z plzeňské kotliny definitivně vyhnána.

Odpolední program ukončí soutěžní pojídání masopustních koblih na čas o titul Plzeňského koblížkového krále a prince.

Upozornění pro všechny, kteří se k vyhánění zimy připojí po trase průvodu: Časy jsou pouze přibližné. Záleží na počtu účastníků a počasí.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24