Užívání ashwagandhy a účinnost tréninku

19.05.2023 10:01

Ashwagandha je známá také jako indický ženšen, protože se z východu dostala do jiných oblastí světa. V přírodní medicíně se používá již mnoho set let, ale výrazný nárůst její popularity lze zaznamenat až v poslední době. Navíc si získává oblibu zejména mezi sportovci. Ale má jistě pozitivní vliv zejména na fyzicky aktivní lidi?

ashwagandha-proszek

Co je to ashwagandha?

Ashwagandha patří do skupiny adaptogenů podporujících zdraví, které mají léčivé účinky. Vyznačuje se tím, že jak plody, tak samotný kořen ašvagandy mají velké množství tzv. vitanolidů. Ty mají antiseptické, protinádorové i antimikrobiální účinky. Zajímavé je, že jejich obsah v ašvagandě je tak vysoký, že je považována za jejich pokladnici.

Forma ashwagandhy, se kterou se nejčastěji setkáváme, je práškový, předsušený kořen. Je součástí tablet nebo prášků. Na úvod je třeba ještě poznamenat, že ashwagandha je díky svým vlastnostem často využívána sportovci, ale využití najde i u běžných lidí, kteří se denně potýkají s vysokým stresem.

Může ashwagandha ovlivnit účinnost tréninku?

Ashwagandha je také známá jako přemožitel kortizolu, který je označován jako stresový hormon, proč je to důležité? Kvůli sportovcům. Kortizol může výrazně ztížit budování formy, pomineme-li jeho negativní účinky na zdraví organismu jako celku. To samozřejmě neznamená, že je zcela zbytečný, ale je vhodné ho udržovat na správné úrovni, protože jeho nadbytek vede ke katabolismu.

Ashwagandha pomáhá snižovat hladinu stresových hormonů jak při zvýšené fyzické námaze, tak ve stresových situacích. Proto je řazena mezi adaptogeny, tedy látky zodpovědné za odolnost vůči stresu. Ten má na náš organismus negativní vliv a může vést k vážným zdravotním problémům. Ašvaganda mimo jiné zabraňuje únavě, která může být důsledkem zvýšeného stresu.

Při hledání ashwagandhy je vhodné věnovat pozornost kvalitě výrobků a také množství extraktu indického ženšenu v jedné dávce (např. tabletě). Zajímavou nabídku ashwagandhy najdete v obchodě ALLNUTRITION (https://allnutrition.cz/Ashwagandha-k1087.html).

Jaké jsou vlastnosti ashwagandhy?

Ashwagandha má velmi zajímavé vlastnosti, které bez ohledu na provozovanou sportovní disciplínu stojí za to vzít v úvahu. Díky tomu, že je silným antioxidantem, adaptogenem a snižuje hladinu stresových hormonů v těle. Díky tomu se o ní mluví nejčastěji:

Podporuje funkci mnoha orgánů, včetně mozku a srdce.
Má protirakovinné účinky.
Zvyšuje účinnost tréninku (snižuje kortizol, zvyšuje testosteron).
Zvyšuje odolnost vůči stresu.
Zvyšuje výkonnost organismu.

Foto www.allnutrition.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24