QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzni se uskuteční už 43. ročník festivalu Smetanovské dny

18.01.2023 20:50

Festival Smetanovské dny, který je pojmenovaný po jednom z nejslavnějších plzeňských rodáků, se bude konat už po třiačtyřicáté! Zve nejen na vážnou muziku. Na co se můžete těšit? Ptali jsme se pořadatele.

smetanovske dny foto poradatel

Festival Smetanovské dny se uskuteční od 2. března do 6. dubna 2023, je jedinečný i tím, že propojuje obory. Není jen o vážné muzice, na své si přijdou také příznivci ostatních žánrů, literatury, divadla, výtvarného umění, historie či astronomie.

„Festival letos nabídne celkem 25 akcí, 20 hudebních a 5 doprovodných akcí,“ sdělila Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie, která akci pořádá od roku 2012.

Na festivalu se podílí i město Plzeň a přispívá každoročně nemalou částkou. „Festival Smetanovské dny můžeme zařadit mezi největší akce v Plzni a celém Plzeňském kraji. Já vždy říkám, že je to takové naše „Plzeňské jaro“. Město Plzeň každoročně přispívá na festival částkou 1 milion korun,“ prozradila radní města Plzně pro obast kultury a památkové péče Eliška Bartáková. Částkou 800 000 na festival přispěl i Plzeňský kraj.

Na zahájení přijedou letos do Plzně Norimberští symfonikové, koncert se uskuteční 2. března v Měšťanské besedě. Vstupenky na festival se prodávají již od prosince a právě o úvodní koncert je podle pořadatele největší zájem. „Původně avizovaný Howard Schelley se ze zdravotních důvodů ale nemůže zúčastnit, byl nahrazen Alexanderem Blettenbergem, který vystoupí s Norimberskými symfoniky v roli pianisty i dirigenta,“ uvedla Lenka Kavalová.

Z programu stojí za zmínku koncert Igora Ardaševa, jeho klavírní recitál proběhne 6. března v Domu hudby. Klavírista Igor Ardašev bude mít v Plzni kromě koncertu i seminář pro studenty z Konzervatoře Plzeň.

K poctě slavného českého houslisty Františka Ondříčka zahrají v Plzni 8. března Miroslav a Vladislav Vilímcovi. 17. března proběhne v Měšťanské besedě Hollywoodský dvojkoncert nejen pro děti, který bude moderovat vtipnou formou šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki.

Pořadatelé se nevyhnuli zdražení vstupenek. „Došlo k mírnému nárůstu jednotlivých vstupenek o deset až patnáct procent, ale zachovává se cena pro předplatné a vytvořilo se více produktů v akreditacích,“ řekla ředitelka Lenka Kavalová.

Pro letošní rok nabízí pořadatel více tzv. akreditací.

„Cenový rozsah jednotlivých vstupenek je od 280 do 780 korun, chceme návštěvníky motivovat k zakoupení akreditací. Původně měl festival jen celofestivalovou akreditaci za 3 500 korun, my jsme ale nabídku rozšířili, aby měli lidé větší výběr. A nabízíme různé druhy akreditací např. Top fajnšmekra za tisíc korun, Top cestovatel za 800 korun nebo Smetanovských Top pět za 1800 korun,“ dodal k cenám vstupenek tiskový mluvčí Plzeňské filharmonie Michal Karban.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24