QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

165 bikerů z 23 zemí světa! Na Špičáku proběhne iXS European Downhill Cup

19.08.2021 6:31

Po roční odmlce bude šumavský Špičák hostit iXS European Downhill Cup (EDC). Atraktivní mezinárodní závody proběhnou už tento víkend. Vstup je zdarma!

Johannes Fischbach - EDC Spicak 2015_1

Poslední čtvrtý závod letošní evropské série sjezdu horských kol – iXS European Downhill Cup hostí  o víkendu Ski & Bike Špičák. Vrcholný podnik ve sjezdu horských kol se jede na Špičáku už pojedenácté. Opět je zařazen v nejvyšší kategorii Mezinárodní cyklistické unie (UCI) - C1. Vloni se závody kvůli koronaviru na Špičáku nekonaly. Pro diváky je závod atraktivní podívaná se spoustou skoků.

Jedná se o jediné mezinárodní závody ve sjezdu horských kol, které se v posledních letech v nejvyšší kategorii UCI jezdí v ČR. Na startu ve Ski&Bike Špičák bude o víkendu cca 165 bikerů a bikerek z celého světa (celkem 23 zemí). Bojovat budou o body v celkem v šesti kategoriích.

Přijedou bikeři z Evropy, ale i z Nového Zélandu, Jižní Afriky, Kanady nebo USA. Na start se postaví 7 bikerů z ČR. Závody se jedou na zdejší nejtěžší 1750 metrů dlouhé trati Struggle s 320metrovým převýšením.

 „Závod u nás se jede v časové pasáži po Mistrovství Evropy (Maribor) a před Mistrovstvím světa (Val di Sole, Itálie) v downhillu a každý z bikerů ladí mezi dvěma vrcholnými akcemi sezony formu jinak, takže i tomu přičítám letošní nižší českou účast. Přesto se mají diváci na co těšit. V rámci finále iXS se na Špičáku představí vedoucí muž kategorie elite – Noel Niederberger ze Švýcarska či řada předchozích špičáckých vítězů jako např. Johannes Fischbach z Německa, Johann Potgieter z Jižní Afriky nebo Stanislav Baranek ze Slovenska,“ říká ředitel špičáckého podniku EDC Jan Kasík.        

V ženské kategorii elite na Špičáku uvidíme vedoucí jezdkyni série EDC Isabelu Jankovou z Bulharska nebo jednu z předchozích vítězek Harriet Rücknagelovou z Německa.     

Na závody se neplatí vstupné, diváci mohou být rozmístěni podél celé závodní trati s výhledem na atraktivní skoky.  

Provoz celého areálu Ski&Bike Špičák zůstává během akce pro veřejnost neomezen! K dispozici jsou ostatní tratě bikeparku, nezávodící bikeři i jiní cyklisté a diváci mohou využívat lanovku na vrchol Špičáku. Otevřená je i rozhledna.

 

Program  iXS European Downhill Cupu 2021 ve Ski & Bike Špičák:
Pátek    20.8. 2021: 12:00 až 18:00 hodin trénink
Sobota 21.8. 2021: 9:00-14:00 trénink, 14:30 start kvalifikace
Neděle 22.8. 2021: 8:00-12:00 trénink, 12:30 start finálových jízd,

Superfinále 30 nejlepších mužů v kategorii elite se jede jako poslední v pořadí všech kategorií.

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24