QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Barokní jezuitské Klatovy lákají na další ročník. Chybět nebude ani hudba

18.04.2019 9:59

Letošní v pořadí již třináctý ročník Barokních jezuitských Klatov představí zajímavé barokní osobnosti, které se významně zapsaly do historie města Klatov.

Katkaomby

Právě jim se bude věnovat historická konference, která proběhne  tradičně ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech, a to v pátek 26. dubna a v sobotu 27. dubna. 

Slavnostní zahájení se uskuteční ve společenském sále Městské knihovny v pátek od 17 hodin, úvodní slovo pronese Václav Chroust, místostarosta Klatov a předseda zapsaného spolku Klatovské katakomby. Poté vystoupí  Iva Fictumová z plzeňského biskupství, která přítomné seznámí s průběhem rekonstrukce kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce a ihned poté zazní první historická přednáška z úst jezuitského historika Miroslava Herolda.

"Projektem Barokní jezuitské Klatovy se snažíme připomínat významnou část historie našeho města spojenou s působením jezuitského řádu. Chceme na tuto dobu nahlížet objektivně, proto jsme také rádi, že nad projektem bdí historička Ivana Čornejová. Díky tomu se klatovské publikum za posledních třináct let dozvědělo o své barokní minulosti více než za mnoho desítek let předtím. Letošní konference je věnována několika zajímavým, svým způsobem nezapomenutelným a přesto zapomenutým barokním Klatovanům. Chcete-li se dozvědět více, přijďte se podívat," zve na program Václav Chroust.

V sobotu bude program historické konference pokračovat dalšími příspěvky, první z nich zazní krátce po deváté hodině dopoledne. Program Barokních jezuitských Klatov doplňuje výstava instalovaná v Pavilonu skla s názvem Stříbřené sklo a lidová zbožnost na Šumavě. Tu ve své komentované prohlídce návštěvníkům přiblíží Vladimír Horpeniak.

I letošní Barokní jezuitské Klatovy mají  svou hudební část: v katakombách se za ty, kteří zde byli pohřbeni, uskuteční requiem. Celebrovat je bude Tomáš Holub, biskup plzeňský a hudebně jej doprovodí Kolegium pro duchovní hudbu a Consortium musicum. Provedou skladbu „Messa de Requiem in c molle" od  Františka Xavera Brixiho. Před requiem se uskuteční i krátké slavnostní otevření upravené expozice katakomb. Dominantou úprav je obměna audio a video techniky a nová část expozice věnovaná barokní hudbě.

Barokní jezuitské Klatovy pořádá zapsaný spolek Klatovské katakomby. Patrony projektu jsou starosta města Klatovy Rudolf Salvetr, plzeňský biskup Tomáš Holub a provinciál českých jezuitů. Tím ve chvíli, kdy program začne, bude Petr Přádka. Další informace lze získat na www.katakomby.cz a na facebookovém profilu klatovských katakomb. 

FOTO: ilustrační

 

 

 

 

 

Klatovské katakomby navštívilo v roce 2018  více než 45 tisíc návštěvníků.

Obnovené prostory katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další úpravy dosáhly 23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24