Barokní kaple svatého Cyrila a Metoděje na Roudné je po opravě - FOTKY

27.11.2021 17:30

V Plzni na Roudné je nenápadná kaplička z doby baroka. Kaple svatého Cyrila a Metoděje byla postavená v roce 1600, naposledy byla opravena před 30 lety. Nyní se dočkala další rekonstrukce.

211126_Kaple_Roudna_2
211126_Kaple_Roudna_1211126_Kaple_Roudna_3211126_Kaple_Roudna_4211126_Kaple_Roudna_2211126_Kaple_Roudna_5

Kaplička svatého Cyrila a Metoděje stojí v ulici Pod Všemi svatými vedle špýcharu na Roudné. Po rekonstrukci má novou fasádu, interiér a revitalizací prošlo i blízké okolí. Správa veřejného statku města Plzně uvolnila na opravu ze svého rozpočtu 722 tisíc korun.

Památku bylo třeba opravit zejména kvůli vlhkosti, která poškodila jak fasádu a interiér, tak i střechu. Při opravách bylo ale nutné respektovat požadavky památkářů. „Stavební práce započaly na jaře tohoto roku, kdy byly odstraněny vlhké omítky a část prejzové střechy, aby mohl být zjištěn aktuální stav krovu a klenby,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Součástí rekonstrukce byla i úprava malého prostoru vedle kapličky. Tam se nachází kamenný památník připomínající její opravu v 80. letech minulého století. Prostor kolem kapličky byl vydlážděn křemennými valouny, zbytek okolí kapličky žulovými kostkami.

Zdivo i vstupní dřevěné dřevo má nyní světle šedou barvu. "Podle dostupných historických dokumentů se jedná o jejich původní barvu," uvedla tisková mluvčí plzeňského magistrátu Adriana Jarošová.

Barokní kaple svatého Cyrila a Metoděje pochází z roku 1600 a je spolu s ohradní zdí zapsaná do státního seznamu nemovitých kulturních památek. Objekt je hodnotným urbanistickým dokladem předměstské zástavby Plzně z období baroka.

Celý areál včetně sýpky byl v letech 1971 až 1987 postupně opravován a do interiéru kaple byly na krátkou dobu instalovány obrazy Cyrila a Metoděje od malíře Jiřího Kovaříka, jejichž fotokopie by se do kaple po opravě měly nově instalovat.

foto: Město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24