QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bikepark Špičák láká na nové překážky. V plánu je zcela nová trasa

06.07.2020 7:26

Bikepark prošel před sezonou opět modernizací. Nově přibyl například cyklistický mostek přes Jezerní cestu. Špičák přivítá také několik významných sportovních podniků včetně mistrovství republiky.  

fotka struggle skok

Bikepark tradičně spolupracuje s německým Geisskopfem a jako jediný z ČR figuruje mezi 21 evropskými TOP středisky v programu Gravity Card. Každoročně roste zájem i o Gravity Academy - výuku jízdy na horském i sjezdovém kole pro všechny věkové kategorie. Postarají se tady i o celé skupiny zájemců včetně firemních akcí i naplánování aktivit pro ně na celý víkend/týden.

"Pro děti už od osmi let je v dolní části areálu otevřena biková škola, kde je instruktoři naučí překonávat drobné překážky i základy jízdy na bajku,“ sděluje vedoucí střediska služeb Jan Kasík. Instruktoři zdejší školy (Gravity Academy) naučí základní dovednosti jízdy na horském kole i začátečníky či méně pokročilé dospělé. Specializují se tady na tři cyklistické disciplíny – downhill, freeride a enduro.              

Kvůli celosvětové epidemii koronaviru musel být letos poprvé po deseti letech zrušen mezinárodní závod v downhillu - iXS European Downhill Cupu. "Nedovedeme si představit účast ani organizační či zdravotní zajištění tak významné akce, kam pravidelně dorazí přes 400 cyklistů z 30 zemí celého světa od Austrálie přes Rusko, Německo, Itálii až po Chile a Brazílii. Proto jsme se pořadatelství pro letošní rok vzdali,“ vysvětluje Jan Kasík.   

Náhradou za evropský iXS bude po delším čase znovuobnovené otevřené mistrovství České republiky (MČR) v downhillu, které se na Špičáku pojede 11.-12. července. Zároveň půjde o jeden ze závodu z "popela" znovu vstávající série Českého poháru v downhillu.

"Přišlo nám líto, že v ČR už nějaký čas absentují republikové soutěže včetně vrcholné tuzemské akce. Ski&Bike Špičák se tak stal pro Český cyklistický svaz garantem obnovení obou výše jmenovaných soutěží. Počítáme s tím, že MČR se u nás zúčastní i jezdci z blízkého zahraničí nebo z těch zemí, kde již bude možnost k nám po uvolnění cestovních restrikcí přicestovat. Tedy hlavně z Německa, Rakouska nebo Slovenska. Svým způsobem tak vlastně půjde o menší kopii původní iXS série,“ komentuje podrobnosti okolo tohoto významného závodu Jan Kasík.    

Co se z tradičních cyklistických podniků nemění, je letos pořádání zářijové Giant Enduro Race ve dnech  12. až 13. září. Jedná se o jeden ze závodů české endurosérie. V areálu a jeho okolí se koná celkem šest rychlostních zkoušek.  

Bikeři se také v dohledné době dočkají na Špičáku nové tratě, která bude určena pro začátečníky včetně rodin s dětmi. "Naším cílem je výstavba nové tratě, která bude tak lehký, jak je to možné s ohledem na sklon kopce. Přes polovinu bikeparku máme ve střední obtížnosti, část tedy ubereme a nahradíme ji lehčí tratí a tím rozšíříme klientelu. Vznikne trať, kde nebudou žádné skoky ani velké kameny, dlouhá zhruba tři kilometry,“ uzavírá Jan Kasík s tím, že právě o lehké tratě pro rodiny s dětmi je teď největší zájem.

FOTO: ilustrační   

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24