QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Brána Plzeňského Prazdroje ukrývá schránku pro příští generace - FOTKY

14.11.2018 13:18

Vzkaz pro příští generace a speciálně i připomínky stého výročí vzniku Československa v podobě speciální schránky ukrývá nově historická brána pivovaru.

_CHA1230+
_CHA1230+_CHA1076+_CHA0963+_CHA1121+_CHA1081+_CHA1165+_CHA1148+_CHA1218+

Připomínky letošních významných událostí a zejména pak těch, které spojují Plzeňský Prazdroj se stým výročím vzniku Československa, uchová pivovar budoucím generacím na speciálním místě. Zástupci Plzeňského Prazdroje vložili vybrané dokumenty ve speciální kovové pamětní schránce do pivovarské Jubilejní brány, která právě prochází restaurováním.

Brána je symbolem plzeňského pivovaru i jeho světového úspěchu a restaurátoři nyní dokončují její opravy, naskytla se tak příležitost právě teď uložit do ní dokumenty, které přiblíží současné dění v pivovaru i důležité milníky letošního roku. "Do schránky vkládáme dokumenty mapující aktivity Plzeňského Prazdroje, kterými se připojil k oslavám 100 let republiky, jako je aukční láhev Pilsner Urquell, speciální ležák První, který k oslavám uvařili prazdrojští sládci a Matuškové nebo výstava Prazdroj před 100 lety a dnes. Nechybí ani speciální fotografie zachycující průběh restaurování Jubilejní brány nebo etikety piv a dalších nápojů, které jsou v současné době v Prazdroji vyráběny,“ vysvětluje Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Unikátním svědectvím o dnešní době ale i o představách směřování pivovaru v budoucnu jsou také dopisy určené budoucím generacím. První je od generálního ředitele Plzeňského Prazdroje Granta Liversage a druhý od plzeňského biskupa Mons. Tomáše Holuba. Dle tradice obsahuje schránka také denní tisk ze dne, kdy je do brány vkládána. Materiály dnes do schránky osobně uložil Václav Berka, poté byla schránka zaletována kvůli ochraně před vlhkostí a následně vložena do vnitřního prostoru brány pod vrcholovým sousoším, který byl pro pamětní schránku zhotoven již při stavbě brány.

Brána v současné době ukrývá dvě schránky pro příští generace...

Jubilejní brána byla dokončena před 125 lety, a to u příležitosti padesátého výročí Měšťanského pivovaru v Plzni, při jejím dokončení do ní byla vložena schránka, která tam přetrvala až do roku 2000, kdy byla nahrazena novou. Ta původní je nyní uložena v Pivovarském muzeu. Schránka z roku 2000 čeká zatím na novou generaci, která ji bude moci otevřít. Aktuálně se tak v Jubilejní bráně nacházejí schránky dvě.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24