QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budova na Americké 42 se mimořádně otevřela veřejnosti - FOTKY

15.11.2019 8:46

Bývalé sídlo KV KSČ na Americké 42 se mimořádně po víc jak deseti letech otevřelo veřejnosti. Přístupné je ale za striktních bezpečnostních podmínek. Podívejte se na fotky!

foto-qap-cz (2)
foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (38)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (41)foto-qap-cz (43)foto-qap-cz (45)foto-qap-cz (46)foto-qap-cz (48)foto-qap-cz (50)foto-qap-cz (51)foto-qap-cz (53)

Funkcionalistická budova na Americké 42 v Plzni se mimořádně otevřela veřejnosti v rámci projektu Cesta svobody. Plzeň si několikadenním pásmem nejrůznějších akcí, debat a happeningů připomíná třicáté výročí od listopadových událostí roku 1989. Budova na Americké se veřejnosti otevřela v rámci projektu Zúročení, který vyvrcholí v neděli v podvečer.

Obří budova patří městu, už víc jak deset let je ale uzavřená a od té doby v podstatě chátrá. V minulosti byla sídlem Krajského výboru Komunistické strany Československa. Naposledy sloužila právnické fakultě. Veřejnosti se nyní otevřela opravdu mimořádně a navíc za striktních bezpečnostních opatření.

"V budově se může pohybovat maximálně 50 návštěvníků současně. Všem musí být více než 18 let a musí svým podpisem potvrdit, že vstupují na vlastní nebezpečí, a uvést své jméno, trvalé bydliště včetně data narození. Bezbariérový přístup nejde ve využívaných částech budovy bohužel zajistit,“ uvedl Roman Černík, ředitel centra Johan, které spolu se spolkem PaNaMo projekt Zúročení pořádá.

Veřejnost se navíc podívá jen do vyhrazených prostor. Otevřené jsou prostory v 1., 2. a 7. nadzemním podlaží. Návštěvníci si mohou projít speciální expozici mladých umělců, k vidění budou divadelní představení i koncerty. Vstupenky bylo ale nutné minimálně zarezervovat předem. Kompletní program projektu Zúročení najdete zde.

Projekt vyvrcholí v neděli 17. listopadu performancí "Hvězda padá, KONEČNĚ" v režii Michala Cabana, kdy dojde na sejmutí symbolické rudé hvězdy, která bývala umístěná na střeše budovy a řadu let zůstávala v podstatě povalená na střeše. Performance odstartuje v 17:30 a bude veřejně přístupná, diváci budou mít prostor k pozorování před samotnou budovou.

foto-qap-cz (51)

Po probíhajících oslavách výročí sametové revoluce se budova opět uzavře. Město se bude snažit najít pro ni kupce. Pro účely města je v podstatě nevyužitelná. Ani najít kupce ale nejspíš nebude vůbec snadné.

Program Cesta svobody v Plzni přinese v těchto dnech celou řadu vzpomínkových akcí, debat a dalších záležitostí, které připomínají rok 1989. Anglické nábřeží se mimo jiné promění ve veřejnou debatní kavárnu. Happeningy budou probíhat i na náměstí Republiky. Více se dočtete v článku zde.

Vrcholem oslav bude samozřejmě neděle 17. listopadu. To se ovšem velmi podstatně projeví i do dopravy v centru města v podobě řady omezení a uzavírek, kompletní přehled dopravních opatření najdete zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24