Carsharing Karkulka slaví první narozeniny! Získal už stovky klientů

12.09.2019 12:56

Služba sdílených aut Karkulka, kterou plzeňské dopravní podniky spustily přesně před rokem, si získala už celé zástupy fanoušků. Plzeňský carsharing se má navíc dál rozšiřovat!

IMG_20180614_165109

Plzeňský carsharing Karkulka slaví první rok provozu. Během něj získaly Karkulky přes 560 uživatelů a podívaly se do různých koutů Česka, ale i Evropy.

Uplynul přesně rok od chvíle, kdy Plzeňské městské dopravní podniky spustily novou službu sdílených automobilů. Plzeň se tak stala prvním městem v republice, kde se provozu carsharingu ujala městská společnost. Karkulky stojí v různých částech města a uživatelé si je mohou kdykoliv rezervovat. Cestovat s nimi mohou nejen v Plzni nebo po republice, ale kamkoliv v rámci Evropské unie.

Červená sdílená auta se v Plzni rychle ujala a průběžně stoupá i počet jejich uživatelů. "Aktuálně se blížíme k 600 uživatelům, auta už byla v různých koutech Evropy, například v Itálii, Švédsku nebo v Maďarsku a ujela přes 120 tisíc kilometrů,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

"Jsem rád, že je ze strany Plzeňanů o sdílené automobily zájem a věřím, že má tato služba potenciál pro další rozvoj,“ říká Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva PMDP. "Pokud obyvatelům města nabídneme kvalitní alternativu individuální automobilové dopravy, najde se skupina lidí, která upustí od pořízení vlastního auta, což dopravě a parkování ve městě jen prospěje,“ dodává.

Obecně se uvádí, že jedno sdílené auto dokáže nahradit několik aut v osobním vlastnictví a podle dosavadních zkušeností PMDP tomu tak skutečně je. "Jsou dny, kdy si jedno auto postupně zarezervují třeba čtyři uživatelé. Především o víkendech se stává, že jezdí všechny Karkulky. V průběhu víkendů bychom proto v nejbližší době rádi otestovali zapojení služebních automobilů PMDP mezi Karkulky a posílili tak vozový park v časech nejvyššího vytížení,“ popisuje Jiří Ptáček.

V rámci rozvoje carsharingu mají PMDP ale i další plány, uživatelé sdílených aut by v budoucnu měli mít možnost vyzkoušet si také elektromobil. Ideálním cílovým stavem je podle Ptáčka vozový park, který nabídne dostatek aut s elektrickým pohonem pro jízdy ve městě, i běžné vozy pro delší cesty za hranice města.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24