QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cestování na Slovensko se změnilo, bude povinná karanténa pro neočkované

07.07.2021 6:30     07.07.2021 21:32

Od 9. července se výrazně mění podmínky pro cestování na Slovensko. Do karantény mají nastoupit neočkovaní. Dnes ale ministr zahraničí oznámil další změny. Nově nebudou muset do karantény lidé už po první dávce.

CG0A1370

Aktualizace 7. července 21:30

"Upřesněni k podmínkám cestování na Slovensko. Od 9.7. do 9.8. bude možné, aby Češi, včetně turistů, mohli na Slovensko cestovat ihned po první dávce vakcíny bez nutnosti karantény. Pokračujeme v jednání," uvedl na twitteru ministr zahraničí Jakub Kulhánek ve středu odpoledne.
 

Původní článek

Neočkovaní turisté budou muset po příjezdu na Slovensko absolvovat nově karanténu. Lidé tak dovolené na Slovensko ruší, zejména cestování pro rodiny s dětmi a pro neočkované se stává velmi problematickým.

Do 8. července lze cestovat s negativním testem, od 9. července bude povinná karanténa. Výjimku mají očkované osoby. Od 5. července jsou intenzivnější kontrololy na hranicích.

Do 8. července platí následující:
Pro osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky je povinná registrace prostřednictvím formuláře e-hranice (http://korona.gov.sk/ehranica) a negativní test (PCR test ne starší 72 hodin nebo ATG test ne starší 24 hodin), případně test po příjezdu na Slovensko.

Očkovaným osobám (definice viz níže), osobám, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19, a osobám mladším 18 let  stačí splnit povinnost registrace, test podstupovat nemusí.

 
Od 9. července se zpřísňují pravidla, neočkovaní lidé musí do karantény

Pro všechny osoby starší 12let s výjimkou tranzitu platí povinnost se registrovat v systému https://korona.gov.sk/ehranica/. Plně očkovaným osobám stačí se registrovat jednou za 6 měsíců.)

Platí povinnost nastoupit izolaci v domácím prostředí, která končí při bezpříznakovém průběhu 14. dnem nebo negativním výsledkem PCR testu podstoupeného nejdříve 5. den izolace.

Děti do 12 let (do 8.8.2021 děti do 18 let) se řídí stejným režimem jako osoby žijící s nimi ve společné domácnosti.

Do karantény nemusí očkované osoby, je nutné se prokázat potvrzením nebo digitálním COVID průkazem EU.

Další podrobnosti k cestování na Slovensko od 9. července najdete na stránkách ministerstva zahraničí zde.

ilustrační foto QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24