QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cestování se od pondělí zkomplikuje, někteří si dovolenou prodlouží o samoizolaci

31.07.2021 12:51

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo podle míry rizika nákazy seznam zemí, který bude účinný od pondělí 2. srpna. Podívejte se, kterým turistům se cestování zkomplikuje.

Mapa-podle-miry-rizika-nakazy-02082021

Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V tmavě červené kategorii bude Andorra. Červená kategorie se rozšíří o Dánsko a Francii. Oranžový bude Island, Itálie a Švýcarsko. Naopak Lichtenštejnsko se nově zařadí do zelené.

Do kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) aktuálně spadá Dánsko, Irsko, Francie, Malta, Monako, Řecko, Lucembursko, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Od soboty 31. července se mění podmínky návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy (červených a tmavě červených zemí). Těmto dětem bude po příjezdu stačit absolvovat do 5 dnů PCR test. Pokud bude výsledek negativní, nemusí již potom podstoupit samoizolaci. Zároveň nemusí podstupovat test před příjezdem/ příletem do ČR při cestě hromadnou dopravou.

Foto: MZČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24