Cestovní veletrh ITEP skončil, letos byl opravdovým rájem pro děti

17.09.2016 19:56

V Plzni skončil veletrh cestovního ruchu ITEP. Letos se konal už podvanácté. Přivítal vystavovatele z Moravy, Čech, Německa i Itálie. A hlavně letos byl doslova rájem pro děti.

IMG_1642
ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_006ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_014ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_039ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_049ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_051ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_064ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_054ITEP_-_Veletrh_cestovniho_ruchu_16.9.2016_066T15_4339T15_4072T15_4533T15_4825

"Nééé mami ještě nechceme jít domů," tak to se nejčastěji ozývalo z dětských úst na letošním veletrhu cestovního ruchu ITEP. Celá jedna velká hala letos totiž byla věnována dětem. Velká změna oproti minulým ročníkům, kterou si pochvalují nejen návštěvníci, ale i pořadatel tedy Krajský úřad Plzeňského kraje.

Hala plná dětské zábavy...

"Ukázalo se jako výbornou volbou, že jsme si objednali letos další halu, která je interaktivní a věnována rodinám s dětmi. Byl to krok správným směrem. Snížil se nám věkový průměr, chodí sem hrozně moc rodin s dětmi a návštěvnost se ještě navýšila," pochvalovala si v sobotu odpoledne Ilona Šnebergerová, vedoucí oddělení cestovního ruchu.

T15_4339

Už první dva dny veletrhu ukázaly, že návštěvnost bude vyšší než v loňském roce. Sobotě k velmi vysoké nášvtěvnosti ale pomohlo ještě deštivé počasí. Co doma s dětmi, když je na Slovanech celá jedna hala plná dětské zábavy?

Program na zdejším podiu jel s přestávkami po celý den. Jednou kouzlil populární kouzelník Pavel Kožíšek, podruhé se hrálo divadlo, potřetí se mluvilo o hadovi jménem Eliška....a tak děti sedící na polštářích a na koberci před podiem dychtivě hltaly každé slovo vystupujích a o sobotní zábavu měly opravdu postaráno.

Když zrovna neběžel program na podiu proběhly si zajímavou trasu sportovního areálu Špičák, pohladily si hada, zkusily psát starým školním redisperem, hvězdářským dalekohledem prozkoumávaly hvězdy nebo se u hasičů a záchranářů učily, jak se zachraňují lidské životy. Zkrátka ITEP byl letos rájem pro děti!

Horní hala nabízela klasické stánky pro milovníky cestování...

T15_4072

Také letos bylo vystavovatelů požehnaně. Podle Ilony Šnebergerové přes 130. V hlavní vystavovatelské hale jel program rovněž na podiu naplno. "Omezili jsme ale oproti minulým ročníkům hlasitou muziku a do programu jsme zařadili nejrůznější prezentace, poučné vázající se k cestování. I to se ukázalo jako krok správným směrem," říká dále Ilona Šnebergerová s tím, že i mezi vystavovateli bylo letos hodně nováčků. "Měli jsme bapříklad 6 nových vystavovatelů z Moravy nebo hodně vystavovatelů z Itálie, kteří odjížděli z veletrhu úplně nadšení."

 

Co nejvíce turisté žádají?

Z Plzeňského kraje je největší zájem o Šumavu. "Nejvíce se ptají tradičně na Šumavu, na výlety, turistické šumavské cíle. Velmi žádaná tak byla turistická mapa Šumavy a Českého lesa. A ještě žhavá novinka. V úterý jsme z tiskárny přivezli cykolo-turistickou mapu Brd," prozradila u stánku Plzeňského kraje Ivana Plecitá.
 

Na začátku neměl veletrh cestovního ruchu ITEP žádné ambice stát se velkým veletrhem. Začínal skromně před dvanácti lety v tehdejším DK Inwest u Radbuzy. "Velký posun nastal, když se veletrh přesunul do haly na Slovanech," říká Ilona Šnebergerová, která byla už u prvního ročníku. Postupně se veletrh rozrostl a už je třetím největším veletrhem v Čechách. Přesto si ale zachovává pořád rodinnou a milou atmosféru. A to je přesně to, co oceňují nejen vystavovatelé, pořadatelé, ale i návštěvníci.

foto: Milan Svoboda, QAP.CZ, KÚ Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24