QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Charitativní akce kraje za milion. Hnutí ANO upozorňuje na podivné praktiky

26.01.2022 12:15

Na nestandardní smlouvy a podivné praktiky na Krajském úřadě Plzeňského kraje upozorňují opoziční krajští zastupitelé z hnutí ANO. Kraj uspořádal charitativní koncert bez výběrového řízení za více než 1 milion korun.

koncert chinaski fcb ilona mauritzova 2
koncert chinaski fcb ilona mauritzova 2chinski foto mesto klatovychinski foto mesto klatovy_2koncert chinaski fcb ilona mauritzova 1koncert chinaski fcb ilona mauritzova

Charitativní akce, konkrétně koncert skupiny Chinaski konaný v září 2021 v Klatovech, stála Krajský úřad Plzeňského kraje více než milion korun. Opozičním zastupitelům vadí zejména to, že nebylo zrealizováno řádné výběrové řízení, ODS využila akci ke své předvolební agitaci. Navíc o realizaci koncertu nerozhodla rada ani zastupitelstvo.

„Před volbami kraj uspořádal 12. 9. 2021 v Klatovech koncert jako poděkování lidem pracujícím v první linii s koronavirovou epidemií. To je jistě chvályhodná činnnost, ale i ta by měla mít své jasné parametry. My, zastupitelé kraje jsme byli uvedeni v omyl, když nám bylo řečeno, že se jedná o charitativní akci. Přitom krajský úřad za koncert zaplatil více než milion korun,“ uvádí krajští zastupitelé za hnutí ANO.

Vedení krajského úřadu nevypsalo na akci řádné výběrové řízení. „Částka v takové výši musí být schválena dle Směrnice Rady Plzeňského kraje o zadávání veřejných zakázek. Tady došlo k hrubému porušení, nebylo zrealizováno výběrové řízení na dodavatele, zakázka byla uměle rozdělena tak, aby ji mohl neoprávněně podepsat úředník Plzeňského kraje. O realizaci koncertu nerozhodla ani rada ani zastupitelstvo,“ uvádí Petr Vanka, předseda Kontrolního výboru a předseda Klubu zastupitelů ANO + nezávislí. 

Koncert se uskutečnil v době, kdy probíhaly volební kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny. „ODS využila této akce ke své předvolební agitaci, kdy mimo hejtmanky Ilony Mauritzové se veřejně, jak na podiu, tak v pozdějších výstupech v médiích prezentovali pouze jednička kandidátky ODS Martin Baxa a trojka na kandidátce ODS Rudolf Salvetr. V tomto případě se jedná o jasné zneužití veřejných prostředků a jejich neoprávněné uvolnění,“ říká dále Petr Vanka.

Opoziční zastupitelé budou požadovat vysvětlení od hejtmanky Ilony Mauritzové. „Nejedná se o první podivnou praktiku a obcházení platných předpisů ze strany vládnoucího vedení kraje. Můžeme se bavit o kumulaci funkcí, střetu zájmů, o personálním obsazení důležitého a řídícího postu v nemocnicích kraje člověkem, který je veřejně označován za „kmotra“ ODS. Záležitost okolo personálií nemocnic vzbudila velkou diskuzi už na Radě kraje, kde byli koaliční partneři, bez ohledu na koaliční smlouvu, prostě na sílu přehlasováni. I v tomto případě budeme žádat vysvětlení jak od hejtmanky, tak i ostatních členů koalice,“ uvádí Vanka. 

Hnutí ANO vyhrálo krajské volby v roce 2020, ale je v opozici. V současné době má ale nejsilnější klub. „Máme nejsilnější klub v Zastupitelstvu Plzeňského kraje, jsme v opozici a je naší povinností monitorovat práci vedení kraje, poukazovat na chyby a podpořit taková řešení, která povedou k vymýcení svévolných a papalášských rozhodnutí,“ uzavírá Petr Vanka.

foto: FCB hejtmanka Ilona Mauritzová, klatovy.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24