Chci přenést zkušenosti z města na kraj, je to o poctivé práci, říká Zarzycký

23.09.2020 8:19     24.09.2020 12:00

Proč má volební heslo 1. hejtman pro lidi, jak si představuje podporu sportovních areálů i klubů v kraji a jak se cítí před volbami? Dokáže být ještě optimista? Na to a mnohem víc odpovídá lídr ANO Roman Zarzycký.
 

CG0A0467

Dva roky působí jako 1. náměstek primátora města Plzně. V kanceláři na magistrátu ale Roman Zarzycký netráví tolik času. Až do večera se setkává s lidmi, řeší věci na místě. Ve své gesci má sport, řídí strategický rozvoj v městských firmách, také například zoo a působí jako předseda představenstva PMPD. Tuto funkci vykonává zcela bez nároku na honorář. Své zkušenosti z vedení města chce uplatnit v kraji.
 

Jedno z vašich volebních hesel pro Plzeňský kraj je „30 000 000 Kč ročně do sportovišť zajistíme“. V Plzni je vidět, že za vašeho vedení sport dostává řadu dotací, opravují se sportoviště, která léta chátrala. Dá se to ale přenést i na celý region?

Určitě. Jedna věc je, aby děti i v menších obcích měly dostupné sportovní aktivity. A druhá věc je, aby k tomu měly také dostatečné zázemí, hřiště, sportoviště. Uvedu to na konkrétních příkladech. V plzeňských Liticích se nám podařilo vybudovat hřiště pro pozemní hokej, které patří k nejlepším v republice. Hrát se tu mohou i mezinárodní a světové turnaje. V místním klubu přibylo mnoho nových členů a tým nám to vrací, patří ke špičce v republice, vyhrál ligu. Navíc hřiště slouží i k dalším sportovním aktivitám. Ve zdejší TJ už lze hrát i fotbal a házenou. Takto to může fungovat i na jakékoliv menší obci.

V Plzni na Lochotíně dlouhá léta chátrala Prokopávka, podařilo se sehnat finance a začala rekonstrukce. Během několika měsíců to bude jeden z nejmodernějších sportovně-rekreačních areálů. A mohl bych jmenovat dál, rekonstruuje se bazén na Slovanech, hokejová akademie má super moderní zázemí s tělocvičnou a ubytovnou a tak dále. Vidíte, že se v Plzni sportovní areály daří opravovat, totéž zajistíme v kraji. Je to všechno jen o poctivé, dlouhodobé a koncepční práci. Myslím, že jsem za dva roky ukázal, že to opravdu lze.

Vy sám jste velkým fandou nejrůznějších sportů, jako malý jste závodně plaval. Pro Martina Straku jste nějakou dobu vedl hokejový klub. Jak to máte se sportem nyní?
Mám blízko i teď k celé řadě sportů, nejen kvůli mé práci, ale také díky mým třem dětem. Syn hraje fotbal na Viktorce a chodíme spolu často na fotbal. Starší dceru doprovázím na koně. Nejmenší, tříletou zatím tipuji na tancování. No a s celou rodinou chodíme fandit na hokej, házenou i třeba florbal nebo americký fotbal. Také tu nejmladší, ani ne tříletou, už beru s sebou. Spolu jsme si užili nádherný atletický víkend v Plzni, když probíhalo ve Skvrňanech mistrovství ČR.
 
Jako sportovního fanouška vás ale musí velmi mrzet dopad koronavirové pandemie na sport.
To tedy velmi. Trochu trpím, nejen za fanoušky, ale i za sportovní kluby. Snažili jsme se pomoci všem sportovním organizacím a klubům v této nelehké situaci. V kritické situaci se ocitly i velké kluby, nejen ty malé. Vyčlenili jsme zhruba 7,5 milionu na pomoc i těm nejmenším klubům.
 
Jste před volbami optimista? Vyhráli jste v roce 2016 volby do krajského zastupitelstva a jste v opozici. Toto jste zažili i v Plzni v roce 2014.
 
K lidem přistupuji s pokorou, jsem vděčný, pokud se setkávám s pozitivními ohlasy při kontaktní kampani. Abych odpověděl, věřím, že vyhrajeme a dostaneme šanci měnit věci k lepšímu. Vyhráli jsme volby v roce 2014 a staré struktury nás poslaly do opozice. Vyhráli jsme volby v roce 2016 do kraje a skončili jsme zase v opozici. Zlom nastal v roce 2018, kdy jsme znovu vyhráli a poprvé jsme utvořili koalici v Plzni. Mám skvělý tým lidí, se zkušenostmi, pracují poctivě, jsou za nimi vidět výsledky. Nejsou za námi žádné kauzy, které znáte z minulosti. A chceme tak pracovat i pro celý kraj.
 
Proto vaše hlavní volební heslo zní první hejtman pro lidi?

Přesně to jsme chtěli říci. Jsme připraveni pracovat pro lidi, poctivě a s velkým nasazením, řešit skutečné problémy obyvatel. Každé místo má svůj vlastní problém. Někde řeší sucho, jinde zase mají 50 kilometrů daleko doktora, v dalším místě je zase silnice samá díra. Náš tým má velkou místní znalost, což je samozřejmě velmi důležité. Těžko vyřešíte nějaký problém, když o něm ani nevíte. Navíc je velmi důležité nedělat věci stylem po nás potopa.

Politik je zvolený na 4 roky, ale některé investice jsou prostě dlouhodobější a věci musí fungovat i po jeho odchodu. My máme připraveno i několik dlouhodobých projektů. Není přece důležité, kdo bude u nové silnice stříhat pásku při slavnostním otevření. Nejdůležitější je, aby nová silnice sloužila lidem. Volební sliby všech stran jsou podobné a tradiční strany už šance měly. Vezměte si jejich 4 nebo 8 let staré volební sliby a řekněte si, co vlastně dokázaly. My jdeme makat a jsem připraven na to, že nám po 4 letech lidé vystaví účet.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24