QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co s cuketou? Recepty na cuketové dobroty - FOTKY

22.08.2020 17:31

Z cukety se dá doslova kouzlit. Cuketové zelí, omáčka, grilovaná cuketa, cuketa na mozeček se slaninou, cuketové závitky...variant jsou stovky. Přinášíme vám ty nejlepší "cuketové" recepty!

grilovana cuketa
zapečena cuketa s bramborem a smetanou 1zapečena cuketa s bramborem a smetanougrilovana cuketa s dipemgrilovana cuketacuketa na slanině s vejci

Cuketa není žádná nudná zelenina. O tom se za chvíli přesvědčíte. Recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

Zapečená cuketa s brambory, slaninou a smetanou

K cuketě pasuje česnek a pak různé bylinky. Tentokrát, protože je v kombinaci s brambory, jsem zvolila tymián.

Budete potřebovat:
2 cukety
8 brambor (průměr podobný průměru cukety)
1 smetany raději tučnější
150 g slaniny
3 větší stroužky česneku
3 PL najemno nastrouhaného parmazánu
čerstvý tymián
sůl

Postup:
Brambory ve slupce chvilku předvařte, stačí tak 7 minut. Pak je oloupejte a nakrájejte na plátky silné cca 0,5 cm, stejně tak syrovou cuketu. Plátky osolte. Slaninu nakrájejte na obdobně velké, ale slabé plátky. Všechno střídavě vyskládejte za sebou do pekáčku a posypte tymiánem. Do smetany najemno nastrouhejte parmazán a česnek a osolte. Smetanou vše v pekáčku zalijte, tekutiny by mělo být tak 1,5 - 2 cm. Vložte do trouby rozpálené na 180 - 200 oC a pečte dozlatova.

zapečena cuketa s bramborem a smetanou

Grilovaná cukleta s bylinkovým dipem

Budete potřebovat:
cuketa
sůl
olivový olej

Dip:
balkánský sýr
zakysaná smetana
kopr, bazalka
česnek 

Postup:
Opékala jsem na grilovací pánvi. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo plátky cca 1 cm vysoké. Opečeme je na olivovém oleji z obou stran, vyjmeme a osolíme. Pokud budeme grilovat na grilu, cukety opečeme nasucho, poté potřeme olivovým olejem a osolíme.
Na dip nastrouháme najemno balkánský sýr, rozdrtíme do něj česnek, přidáme zakysanou smetanu a posekané bylinky. Promícháme, popř. dosolíme. 
grilovana cuketa s dipem

Cuketa na slanině s vejci

Budete potřebovat:
Vše podle počtu osob, počítejte 2 vejce na osobu
cuketa
nakrájená slanina
vejce
rajčata
sůl pepř
olej 
 

Postup: 
Cuketu a rajčata nakrájíme na plátky o síle cca 3-5 mm. Na pánvi rozpálíme malinko oleje, na kterém necháme opéct asi 2 minuty osolené cukety z obou stran. Cukety odhrneme stranou a opečeme plátky slaniny. Na ně položíme opečené cukety, rajčata a rozklepneme vajíčka. Osolíme, opepříme a necháme ztuhnout. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

cuketa na slanině s vejci

Z cukety si můžete udělat zelí, polévku, směs na topinky a dokonce i chléb. Ještě více "cuketových receptů" najdete na blogu Andrey Motlíkové - V kuchyni vždy otevřeno.

Foto a recepty: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24