QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Co upéct o víkendu? Přinášíme zaručené recepty od foodblogerky

03.09.2021 16:06

Je tady víkend a to se hodí vždy něco sladkého. Chybí vám inspirace? Tady máte několik tipů na výborné, chutné a ne zas tak pracné dezerty. Vše pro vás připravila a sama vyzkoušela Andrea Motlíková.

malinovo tvarhovy dezert malinovo tvarhovy dezert
malinovo tvarhovy dezertmalinovo tvarohovy dortjablkovy tvaroznikJablkový tvarožníkstrudl 2jednoduchy ovocny jogurtovy kolacjednoduchý ovocny jogurotvy kolacstrudl 5strudl 4strudlstrudl3strudl1

Nepečený malinovo-tvarohový dort

Kombinace malin a tvarohu je sama o sobě skvělá, ale přidáním pomerančové šťávy povýšíte chuť ještě výše. Můžete nakombinovat i maliny s rybízem, ale malin by mělo být určitě více. Je to velice jednoduché, nic se nepeče, jen se musí dobře vychladit a pak už jen dobrou chuť.

Na přípravu budete potřebovat:
200 g čokoládových (kakaových) sušenek např. Koka, BeBe - já jsem dělala ze 150 g sušenek a do toho jsem přidala ještě 50 g křupavého müsli
100 g másla

Na krém:
140 ml smetany na vaření 12%
4 plátky želatiny
500 g tvarohu
140 g třtinového cukru
1 pomeranč
400 g malin
250 ml smetany ke šlehání 33%

Postup přípravy:
Sušenky můžeme hodit na pár obrátek do mixéru nebo je rozdrtíme na malé kousky v mikrotenovém pytlíku pomocí válečku. Drobečky důkladně smícháme s rozehřátým máslem a hmotou vyložíme ručně dno dortové formy, na jejíž dno můžeme uchytit pečicí papír, abychom dort pak mohli lépe vyndat. Vložíme do lednice.
Želatinu necháme nabobtnat v kastrůlku se 4 lžícemi studené vody. Tvaroh, cukr, 4 polévkové lžíce pomerančové šťávy a nastrouhanou pomerančovou kůru vymícháme dohladka. Smetanu na vaření zahřejeme téměř k bodu varu, odstavíme a vmícháme nabobtnanou želatinu, která se krásně rozpustí. Smetanu na šlehání vyšleháme skoro do tuha. Šlehačku i smetanu s želatinou vmícháme do tvarohového krému a nakonec přidáme maliny. Opatrně krém s nimi promícháme a naplníme krémem dortovou formu. Povrch urovnáme a necháme v lednici vychladit a ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Jednoduchý jogurtový ovocný koláč

Na přípravu budete potřebovat:
200 g bílého jogurtu
2 vejce
6 PL mléka
1 PL rumu
12 PL rostlinného oleje
2 vanilínové cukry
1 prášek do pečiva
400 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
jednoduchy ovocny jogurtovy kolac
Dále pak na drobenku:
hrubou mouku, cukr krupici a máslo
jakékoliv sezonní ovoce (jahody, borůvky, třešně, meruňky, jablka, rebarbora...)

Suroviny na těsto vymícháme dohladka, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe ovocem. Posypeme připravenou drobenkou a dáme péctdo trouby vyhřáté na 180 oC přibližně na 35 minut.

Jablkový tvarožník

Na přípravu budete potřebovat:
2 tvarohy nejlépe kostky ( i netučný), 500g
100 g másla
80 g cukru
3 vejce
3 PL dětské krupičky
1/2 prášku do pečiva
4 jablka
na posypání skořice a vanilínový cukr 
Jablkový tvarožník

Postup přípravy:
Rozpálíme troubu na 180 0C.
Nejprve utřeme žloutky s cukrem a máslem. Pak přidáme tvaroh, krupičku s práškem do pečiva, vymícháme v hladkou hmotu a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Směs dáme na plech vyložený pečícím papírem ( já dělala v koláčové formě), poklademe plátky jablek, posypeme skořicí a vanilínovým cukrem. Dáme péct cca na 30 minut.
Kdo má rád rozinky, může je namočit v rumu a vpracovat do těsta. My raději bez.
 

Štrúdl s opilými jablky

Co si každý představí pod názvem štrůdl? Myslím, že každý trošku něco jiného, i když ve finále velmi podobného. Někdo dělá tažený, někdo těsto pivní, jiný tvarohové, další domácí listové... každý má svůj recept na ten nejlepší domácí štrůdl.
Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají... no prostě co štrůdl, to malinko něco jiného.

strudl 4

Celý tento recept s fotopostupem najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.

foto a recepty: Andrea Motlíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24