Covid 19: Od pátku další omezení! Týkají se akcí, restaurací a škol

17.09.2020 10:39     17.09.2020 19:52

V pátek 18. září začnou platit opět nová pravidla související s nemocí covid-19. Týkají se vnitřních akcí, zavádějí se povinné roušky ve školách a nová opatření budou platit i v restauracích a barech.

corona-4912180_1920

S platností od pátku 18. září od 18 hodin nařídilo Ministerstvo zdravotnictví povinnost, že se hromadné vnitřní akce přesahující 10 osob budou moci konat pouze za předpokladu, že všichni účastníci budou mít místa k sezení. Vstupenky se tak smějí prodávat pouze na místa k sezení.

Výjimku mají výstavy, trhy, veletrhy a další podobné akce.

Nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení.Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi znamená vytvoření určité distance od ostatních,“ říká vedoucí epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Podle něj tak není omezena možnost pořádat plesy nebo taneční, protože lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce pohybovat po provozovně. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v provozovnách stravování. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci jídla či nápoje, povinné jsou i při stání u baru při čekání na objednávku. Musí je mít také lidé, kteří se po provozovně pohybují.

„V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ konstatuje v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

S účinností od pátku 18. září se v celé ČR rozšiřuje povinnost nošení roušek na všechny prostory škol. Povinnost platí pro druhý stupeň základních škol, střední a vysoké školy. Výjimku má první stupeň základních škol a vzdělávací aktivity, jejíž charakter neumožňuje nošení ochranného prostředku, jako je například tělocvik, zpěv, hra na dechové nástroje apod. „Rouškou se děti chrání navzájem a současně pak chrání i své nejbližší okolí, jako babičky a dědečky, po návratu ze školy. Pokud to není nezbytně nutné, doporučujeme ředitelům škol nepořádat hromadné akce a výlety,“ uvedl vedoucí Epidemiologické skupiny při ministerstvu profesor Roman Chlíbek.

S účinností od půlnoci z pátku na sobotu pak vstoupí v účinnost zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb v čase mezi půlnocí a 6. hodinou ranní, s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost (např. zaměstnanecké stravování, stravování poskytovatelů zdravotních služeb a sociálních služeb, ve vězeňských zařízeních). Zákaz se nevztahuje na prodej mimo provozovnu stravovacích služeb, jako jsou provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny. „Občas slýcháváme, že půlnoc covid nezastaví. To je sice pravda, ale i mezinárodní zkušenosti potvrzují, že s pozdější večerní hodinou a alkoholem jsou lidé méně zodpovědní a přestávají dodržovat bariérová opatření,“ dodal profesor Chlíbek.

mapa nákazy 16. září

V Plzeňském kraji aktualizovala Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje mapu nákazy ke dni 16. září. V celém kraji je aktuálně 560 osob nakažených nemocí covid-19, nejvíce nakažených je v okrese Plzeň-město.

Foto: ilustrační, KHS PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24