QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Covid-19: Situace v kraji je vážná, bude zasedat krizový štáb

17.02.2021 12:31     17.02.2021 13:36

Kapacity nemocnic pro pacienty s koronavirem v Plzeňském kraji v tyto dny dosáhly své hrany, stav je vážný. Připravuje se scénář převozů pacientů do zařízení v jiných krajích.

covid

Primátor města Plzně Martin Baxa naléhavě prosí a vyzývá Plzeňany, aby pomohli svým chováním zvrátit neutěšenou situaci v nemocnicích v Plzni a v Plzeňském kraji související s opět rostoucí nákazou covid-19.

Bohužel ani v ostatních krajích není rezerv mnoho. „Záleží nyní na každém z nás, zda se podaří krizové scénáře zastavit a zvrátit. Každý musí svým odpovědným chováním přispět ke zlepšení situace. Pokud nebudeme dodržovat základní nastavená opatření, není šance na zlepšení situace a bude to opravdu zlé. Mám reálnou obavu, abychom se nedostali do stavu, kdy náš systém nebude již kapacitně schopen poskytnout všem vážně nemocným adekvátní potřebnou péči. Pojďme, prosím, teď všichni zabrat. Vyzývám vás k tomu! Pojďme, prosím, dbát na důsledné nošení roušek a respirátorů, dodržování rozestupů, dezinfekci rukou. Omezme počty kontaktů, vydržme více o samotě, jen skutečně s nejužší rodinou. Pomůžeme tím zdravotníkům, ale především všem nemocným, kteří nyní potřebují jejich péči a místa v nemocnicích. Musíme to vydržet! Pojďme zabránit dalším tragickým osudům! Snažme se zůstat zdraví!" vyzval primátor Martin Baxa.

Nemocnice v našem kraji už nemají kapacitu přijímat další covid pozitivní nemocné. "Všichni noví pacienti jsou převáženi do jiných nemocnic v republice, primárně do nemocnice Motol," uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.
 

Více o nárůstu počtu nakažených jsme psali zde.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24