Čtyřka chce zpět MHD místo Arrivy. Jednala už s dopravními podniky

18.07.2020 10:48

Zástupci obvodu Plzeň 4 jednali s šéfem představenstva PMDP a náměstkem primátora Romanem Zarzyckým o zlepšení dopravní obslužnost Červeného Hrádku a Zábělé.

1

Zástupci Městského obvodu Plzeň 4 se v pátek 17. července sešli s předsedou představenstva Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) a náměstkem primátora Plzně Romanem Zarzyckým. Cílem schůzky bylo najít společné řešení pro zlepšení dopravní obslužnosti Červeného Hrádku a Zábělé, kterou od 14. června z velké části nově zajišťuje Plzeňský kraj prostřednictvím společnosti Arriva.

"Zaznamenal jsem problémy v oblasti veřejné linkové dopravy na území celého Plzeňského kraje. Potíže se bohužel nevyhnuly ani čtvrtému městskému obvodu, kterému můžeme v rámci PMDP podat pomocnou ruku. Na schůzce jsem deklaroval, že PMDP jsou připraveny okamžitě zajistit provoz na linkách, které dříve okrajové části čtvrtého obvodu obsluhovaly,“ uvedl po jednání Roman Zarzycký (ANO).

Červený Hrádek a Zábělou dříve obsluhovaly autobusové linky PMDP 52, 53 a 54. Provoz těchto linek skončil a místo nich byla nově nasazena linka PMDP č. 38. Většinu spojů pak převzal nový krajský autobusový dopravce Arriva Středních Čechy. Změna však s sebou přinesla řadu problémů včetně zpoždění nebo i úplného výpadku spojů.

 "Před dvěma týdny jsme vyzvali k nápravě společnost POVED, která organizuje dopravu v Plzeňském kraji. Dosud jsme ale neobdrželi žádnou oficiální odpověď. Červený Hrádek a Zábělá jsou integrální součástí Plzně, proto jsme přesvědčeni, že si zaslouží MHD a také autobusy, které jsou uzpůsobeny městské dopravě. Stojíme za našimi občany,“ říká místostarostka obvodu Lenka Kočová (ODS).

Problémem nového krajského autobusového dopravce se bude v pondělí 20. července zabývat také Zastupitelstvo Plzeňského kraje. Zástupci čtvrtého obvodu se jednání zúčastní.

"Myslíme si, že změnu v rámci dopravní obslužnosti našeho obvodu je možné udělat revokací Rady Plzeňského kraje, aniž by byl tendr na krajského autobusového dopravce ohrožen. Jsme přesvědčeni, že měnit po 70 letech fungující dopravu v lokalitě byl chybný krok. Pro návrat MHD do Červeného Hrádku a Zábělé proto uděláme maximum,“ říká starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup (ANO).

FOTO: archiv

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24