Divadlo J. K. Tyla uvede muzikál Fun Home podle oceňovaného komiksu

25.02.2022 11:55

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla představí publiku další světové, cenami ověnčené dílo. Emotivní tragikomický muzikál Fun Home má premiéru v sobotu 26. února na Malé scéně.

Fun Home_M. Root (3)
Fun Home_M. Root (3)Fun Home_M. Root (1)Fun Home_M. Root (2)

Muzikál Fun Home vznikl podle autobiografického komiksového bestselleru kreslířky Alison Bechdel, u nás vydaného pod názvem Rodinný ústav.

„Muzikál Fun Home zaujme všechny diváky, kteří mají rádi dramatické komorní příběhy. Autorky muzikálové adaptace díky chytře a citlivě propojené hudbě, textům písní a dialogům poskytly velmi působivý a emotivní pohled do života rodiny Bechdelových, jenž nám s velkou otevřeností odhaluje hlavní hrdinka Alison – tedy vlastně autorka původního komiksu,“ přibližuje dílo dramaturg Pavel Bár.

Muzikál Fun Home měl světovou premiéru v říjnu 2013 a již o dva roky později se představil přímo na legendární Broadwayi. Kromě mnoha pozitivních kritik získal řadu ocenění, mezi nimiž nechybí ani pět prestižních Cen Tony včetně hlavní trojice – ceny za nejlepší muzikál roku, nejlepší libreto a nejlepší hudbu. Libreto Lisy Kron se dokonce zařadilo mezi finalisty Pulitzerovy ceny.

Režisérem plzeňského, teprve třetího evropského nastudování je šéf souboru Lumír Olšovský: „Divákovi musí být na první pohled jasné, že na jevišti nesleduje reálný život, ale vzpomínky dospělé Alison, třeba zkreslené či tendenční. Chceme tak navázat na původní ‚tragikomiks‘ – na jevišti se budou chvílemi dít věci, které obvykle nezažíváme: postavy se mohou pohybovat jakoby kresleně, v důležitém momentu třeba ustrnou v nějakém gestu, jak tomu v komiksech bývá.“

Hlavní postava Alison se v příběhu objevuje ve třech věkových rovinách – dítě, teenager a dospělá žena, která v podání Evy Staškovičové provází coby vypravěčka celým představením. „Alison je všechno, jen ne já – mám dvě děti a manžela, ale hlavně vše hodně prožívám. Alison ale – jak o sobě sama píše – nedokáže projevit emoce. Právě proto je pro mě tato stránka role náročná, celý příběh je totiž hodně silný a já mám co dělat, abych na konci nebrečela jako malá holka,“ svěřuje se Staškovičová, jež jako Alison v příběhu vzpomíná na své dětství, složitosti dospívání i období svého coming outu a zároveň hledá odpovědi na otázky o skrytých tajemstvích svého otce.

Bruce se snaží, aby rodina fungovala, ale tím, že před ní něco skrývá, rodinu ničí, prozrazuje představitel provozovatele pohřebního ústavu a učitele angličtiny Bruce Bechdela Jozef Hruškoci a pokračuje: „Stále utíká k nějakým povinnostem, třeba k renovaci svého domu, aby se zaměstnal a nemusel myslet na svá tajemství.“ Alisoninu matku Helen ztvární Lucie Dolejšková, malou Alison Markéta Jindrová nebo Silvie Kropáčová, dospívající pak Ema Karpeles a Viktorie Vítová.

Premiéra muzikálu se uskuteční v sobotu 26. února na Malé scéně Divadla J. K. Tyla.

 

foto: M. Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24