QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Domažlická nemocnice se bude specializovat na covid pacienty

20.02.2021 16:26

Z Domažlické nemocnice se stává specializovaná nemocnice pro covidové pacienty, pacienti bez covidu budou hospitalizováni v jiných nemocnicích. Jaký bude režim nemocnice? Přinášíme podrobnosti...

domažlicka n

Tři největší nemocnice Skupiny Nemocnice Plzeňského kraje si budou přerozdělovat pacienty. Chtějí tak lépe zvládnout nárůst covidových pacientů. Pro covid pacienty bude určená Domažlická nemocnice. 

Pacienty bez nákazy koronavirem budou z Domažlické nemocnice přebírat nemocnice v Klatovech, Stodu a také Fakultní nemocnice v Plzni. Nyní je v Domažlicích 43 covid lůžek, které jsou v současnosti plné. V polovině přístího týdne má být lůžek už 80, v dalších dnech dle potřeby až 100, v krajních případech by to mohlo být až 152 lůžek.

„V Plzeňském kraji roste dál počet nakažených lidí. V současném režimu nemocnic, kdy každá poskytuje veškerý rozsah covidové i necovidové péče, jsme ale už nyní na hraně kapacit. Zřízení jedné specializované nemocnice s covidovou péčí nám umožní navýšit počet covidových lůžek minimálně o dalších 40 a a v krajní situaci až o 90,“ vysvětluje šéf krajských nemocnic Marek Kýhos s tím, že Domažlická nemocnice má pro svoji „záchrannou misi“ nejlepší předpoklady.

Přeměna na specializovanou nemocnici pro covidové pacienty začala z pátku na sobotu.

„Byl pozastaven příjem necovidových chirurgických pacientů k hospitalizaci. To znamená, že chirurgické pacienty vyšetřujeme u nás v ambulanci, která funguje a fungovat bude i nadále v nepřetržitém režimu. Pokud postačí ambulantní ošetření, provedeme ho a pacienta propustíme. A pokud je potřeba zákrok s hospitalizací, zjistíme, zda je covid pozitivní nebo negativní a podle toho bude hospitalizován u nás nebo v jiné nemocnici. V tomto smyslu už je informována i záchranná služba,“ říká ředitele nemocnice Petr Hubáček.

„Nikdo nemusí mít starost o to, kdy a kam se k ošetření dostavit. Provoz příjmových i specializovaných ambulancí bude v naší nemocnici zachován bez omezení pro všechny pacienty. Měli by jezdit nebo chodit tam, kam jsou zvyklí,“ vysvětluje Petr Hubáček s tím, že případné převozy si budou řešit samy nemocnice.

Klatovská i Stodská nemocnice bude hospitalizovat covidové pacienty i nadále.

Počet lůžek pro ně už ale nebudou dále navyšovat. Naopak se je budou snažit uvolňovat transportem covidových pacientů právě do Domažlic a své covidové stanice budou postupně dle možností uvolňovat pro necovidové pacienty.

 

Aktuální změny režimu Domažlické nemocnice (DN) na „specializovanou nemocnici pro covidové pacienty“

Bez ohledu na změnu režimu provozu DN zůstává provoz příjmových i specializovaných ambulancí zachován bez omezení pro všechny pacienty. Pacienti by měli chodit a jezdit tam, kam jsou zvyklí. Změna režimu se týká hospitalizační péče a tu vyřeší s každým přímo sama nemocnice, popř. ZZS Pk.

20. února

Pozastaven příjem necovidových chirurgických pacientů k hospitalizaci v DN – Chirurgické ambulance fungují bez omezení, všechny chirurgické pacienty ošetří. V případě nutnosti bezodkladného zákroku jej okamžitě provede. V případě jiného zákroku či hospitalizace ponechá covid+ pacienty v DN a negativně testované nechá převést sanitou bezpečně do Klatov, Plzně nebo Stodu.

22. a 23. února

Postupné propouštění nebo převoz současných hospitalizovaných necovidových chirurgických pacientů z DN do Klatov nebo Stoda. Ze stanice chirurgie A (20 lůžek) vznikne nová covidová stanice pro chirurgické covid+ pacienty. Bude přijímat covid+ pacienty z Domažlicka, Klatovska, Tachovska a jižního Plzeňska.


23. února

Pozastaven příjem necovidových interních pacientů k hospitalizaci v DN – Interní ambulance fungují bez omezení. Všechny interní pacienty vyšetří a ošetří. V případě nutnosti hospitalizace ponechá covid+ pacienty v DN a negativně testované, pokud to jejich zdravotní stav umožní, nechá převést sanitou bezpečně do Klatov nebo Stodu.

24. a 25. února

Postupné propouštění nebo převoz současných hospitalizovaných necovidových interních pacientů z DN do Klatov nebo Stoda. Ze stanice interna B (20 lůžek) vznikne nová covidová stanice pro interní covid+ pacienty. Bude přijímat covid+ pacienty z Domažlicka, Klatovska, Tachovska a jižního Plzeňska.


po 26. únoru

Další kroky budou následovat dle aktuální zaplněnosti covidových lůžek nejen v DN ale i v nemocnicích v Klatovech a Stodu. O případném dalším vývoji budeme včas informovat.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24