QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Došla vám inspirace v kuchyni? Přinášíme tipy pro vaření i pečení

29.10.2020 16:23

Už nevíte, co uvařit nebo upéct? Dochází vám také inspirace? Máme pro vás zaručené recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové. Z mletého, kuřecího, směsi masa nebo třeba jedinečnou úpavu čočky...

Recept_ Kuřecí špíz v pomerančové marinádě Recept_ Kuřecí špíz v pomerančové marinádě
Kuřecí špíz v pomerančové marináděRecept Sladkuv sekaný řízek _foto Andrea MotlíkováRecept_ Kuřecí špíz v pomerančové marináděVoňavý divoký pekáč recept _přípravaVoňavý divoký pekáč recept Andrea Motlíková_1Voňavý divoký pekáč recept Andrea MotlíkováČočkové ragú se zeleninouObrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem 1Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem 2Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémemSladkuv sekaný řízek _foto Andrea Motlíková_1

Dobrou chuť a příjemné chvíle v kuchyni. Tady jsou recepty od Andrey Motlíkové. Ještě více jich najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.

Sládkův sekaný řízek

Na přípravu budete potřebovat:
500 g míchaného mletého masa
100 g tvrdého sýru
1 kvalitní klobása
200 ml světlého piva (použila jsem nealkoholické - není příliš hořké)
4 stroužky česneku
posekaný libeček
sůl, pepř
Na těstíčko:
100g hladké mouky
2 vejce
50 g tvrdého sýru
150 ml světlého piva ( nebo podle potřeby)
sůl

Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem a klobásou, rozdrceným česnekem a nasekaným libečkem. Osolíme, opepříme, zalijeme pivem a spojíme. Necháme alespoň hodinu vše nasáknout chutí.
Vymícháme hladké těstíčko z uvedených surovin.
Maso vytvarujeme do placiček, obalíme je v mouce a těstíčku a smažíme pozvolna na oleji.
Podávala jsem se šťouchanými brambory, ochucenými sušenou smaženou cibulkou, pažitkou a libečkem.

Sladkuv sekaný řízek _foto Andrea Motlíková_1

Kuřecí špíz v pomerančové marinádě

Na přípravu budete potřebovat:
2 kuřecí řízky ( prsní nebo stehenní )
jarní cibulky
sůl
Na marinádu:
1 pomeranč
2 PL sójové omáčky
1 PL ústřicové omáčky
1 PL medu
cca  1 cm čerstvého zázvoru
1 - 2 stroužky česneku
+ 1 PL škrobu na konečné zahuštění omáčky
Kuřecí špíz v pomerančové marináděPostup přípravy:
Maso nakrájíme na kousky velikosti soust (malinko osolíme) a jarní cibulky na špalíčky. Z pomeranče vymačkáme šťávu, kterou smícháme se sójovou a ústřicovou omáčkou a medem. Promícháme, aby se med rozpustil. Přidáme nastrouhaný zázvor a česnek. Maso vložíme do marinády a necháme min. 2 hodiny stát.
Maso poté vyjmeme z marinády, kterou přelijeme do kastrůlku a dáme provařit. Maso napícháme střídavě s jarními cibulkami na jehlu a pozvolna pečeme ze všech stran. Dáváme pozor, aby se nám špízy nepřipalovaly, marináda obsahuje med. Nakonec marinádu zahustíme trochou vody se škrobem. Už nevaříme, aby nám omáčka nezřídla delším vařením.

Voňavý divoký pekáč

Na přípravu budete potřebovat:
Uzené maso - já měla žebra, kuřecí paličky, velká cibule, palice česneku + 3 stroužky oloupané, bobkový list, jalovec, nové koření, červená paprika, čerstvý rozmarýn a tymián, bílé víno cca 2dcl, vývar z uzeného masa, sójová omáčka, máslo

Voňavý divoký pekáč recept Andrea Motlíková_1Postup přípravy receptu:
Uzené maso předem povaříme a vývar uschováme na podlévání. Kuřecí paličky osolíme a poprášíme červenou paprikou. Cibuli nakrájíme na měsíčky, oloupané stroužky česneku posekáme, palici česneku rozpůlíme i se svrchní slupkou. Do pekáče dáme polovinu cibule a posekaného česneku, naskládáme vedle sebe střídavě kuřecí paličky a uzené, zasypeme zbytkem cibule, česneku, veškerým kořením a bylinkami a mezi maso opatrně položíme půlky palice česneku. Zastříkneme sójovou omáčkou a podlijeme vínem, přikryté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut.

Voňavý divoký pekáč recept Andrea MotlíkováV průběhu pečení podléváme podle potřeby uzeným vývarem. Odkryjeme, přidáme máslo a dopečeme dozlatova. Maso vyjmeme, šťávu dochutíme, vymačkáme do ní opečené česneky a podle potřeby zahustíme.

 

Čočkové ragú se zeleninou

Na přípravu budete potřebovat:
250 g čočky
1 cibule
4 stroužky česneku
1 klobása
1 malý rajčatový protlak
1/2 cukety
2 mrkve
2 rajčata
1 jarní cibulka
2 bobkové listy
čerstvá bazalka a petrželka
125 ml bílého vína
vývar
balsamikový ocet
sůl
olej 

Čočkové ragú se zeleninouPostup přípravy:
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu, posekané 2 stroužky česneku a chvilku restujeme, aby klobása pustila šťávu. Poté přisypeme čočku (může být předem namočená), na kostičky nakrájenou mrkev, přidáme bobkový list, rajčatový protlak, podlijeme vínem a necháme trošku vypařit. Pak zalijeme vývarem do výše čočky a dusíme. Podléváme podle potřeby. Asi 10 minut před dovařením vložíme ještě nakrájenou cuketu s rajčaty, jarní cibulkou, zbytkem česneku a osolíme. Nakonec ochutíme balsamikovým octem a vmícháme posekanou bazalku a petrželku.

Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem

A na závěr ještě jeden tip pro sladké pečení. Tento koláč můžete použít i jako dort na oslavu, je velmi vláčný a šťavnatý. A hlavně spotřebujete na něj jablka, kterých teď je dostatek.

Já nejsem žádná pekařka - cukrářka a bylo to snadné. Pekla jsem v 30cm dortové formě, pokud budete chtít na celý plech, zdvojnásobte všechny ingredience.

Kompletní recept najdete zde.

Obrácený jablečný koláč s pudinkovým krémem 2

Další tipy pro pečení:

Čokoládovo-jablečný moučník

Koláč s pečenými jablky

Trhací buchta se skořicí

Foto a recepty: Andrea Motlíková - V kuchyni vždy otevřeno

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24