QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Festival Industry Open otevře průmyslové areály i hornický skanzen

17.05.2019 8:01

Premiérový ročník Industry Open otevře zájemcům areály a místa, na která se běžně nedostanou. Chybět nebudou komentované prohlídky. Čtěte podrobnosti!

Prazdroj_Nádvoří (5)

Komentované prohlídky, exkurze do výroby, jízdy historických vozidel i parní vlak, hornický skanzen a také bohatý doprovodný program pro celou rodinu. To vše nabídne premiérový ročník festivalu Industry Open, který se koná o víkendu 14. – 16. června na několika místech v Plzni a Plzeňském kraji.

V řadě případů se návštěvníci podívají i na místa, kam se běžně nedostanou. V rámci festivalu se vůbec poprvé otevře prohlídková trasa bývalého kaolinového dolu v Nevřeni.

Rozvoj industriálního turismu pod hlavičkou Industry Open je společným projektem oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje a městské příspěvkové organizace Plzeň – TURISMUS.

 "Plzeň má bohatou průmyslovou tradici, na kterou bychom měli být hrdí. Už dávno nejsme jen šedivé průmyslové město. Naopak jsme městem, které se postupně  snaží navázat na odkaz světoznámých značek, jako jsou Plzeňský Prazdroj a Škodovka. Také v dnešní době u nás najdeme celou řadu zajímavých firem a vývojových center, které patří mezi nejlepší ve svém oboru. Málokdo však o nich ví anebo tuší, jak výroba za branami jejich areálu vypadá. Otevřít je návštěvníkům je jedním z hlavních cílů festivalu Industry Open,“ vysvětluje primátor města Plzně Martin Baxa.

K programu festivalu se v roce 160. výročí vzniku Škodových závodů dnem otevřených dveří připojí jeden z jejich následovníků - plzeňská Škoda Transportation. Zájemci se budou moci po pěti letech podívat do míst, kde se vyrábí špičková vozidla pro ekologickou a čistou dopravu. K vidění budou například jednopodlažní elektrické vlaky, lokomotivy nebo moderní tramvaje. Návštěvníci budou mít také unikátní příležitost projet se po škodováckém areálu vlakem s parní lokomotivou. Připraven bude bohatý doprovodný program pro celou rodinu.

Na Karlově budou moci zájemci nahlédnout také do zázemí Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň, který se v oblasti výzkumu a testování materiálů řadí k evropské špičce. Exkurze do výroby kuchyňských modulů do letadel airbus chystá firma Safran Cabin CZ.

Chystá se bohatý program v celém regionu. Na komentované prohlídky výroby keramických dlaždic RAKO se mohou zájemci vydat do chlumčanského závodu společnosti LASSELSBERGER. Zapojí se do něj například Hornický skanzen a štola Prokop ve Stříbře nebo Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea Plasy. Vůbec poprvé se o festivalovém víkendu budou moci návštěvníci oficiálně podívat do bývalého kaolinového dolu v Nevřeni. Ten bude poté zpřístupněn pravidelně.

"Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se to zvládne nicméně po několika letech příprav a práce na prohlídkové trase se Centru Caolinum Nevřeň podařilo získat povolení báňského úřadu. Plzeňský kraj projekt podporuje dlouhodobě. Od roku 2006 jsme obec jako provozovatele centra podpořili částkou téměř půl milionu korun,“ říká Alena Svobodová z Krajského  Plzeňského Kraje. "Do programu se zapojíme také zážitkovými jízdami historickými autobusy. Na trase Plzeň – Hromnice – Kaznějov – Nevřeň se jejich účastníci od průvodce dozvědí řadu zajímavých informací nejen o těžbě kaolinu na severním Plzeňsku. Pokud se premiéra vydaří, rádi bychom, aby se se do budoucna tyto zážitkové jízdy konaly pravidelně," doplňuje.

2

Oslavami svého 120. výročí se k festivalu Industry Open připojí také Plzeňské městské dopravní podniky. Hlavní část oslav je plánovaná na sobotu 15. června, kdy bude připraven celodenní program ve vozovně tramvají na Slovanech a novém depu na Karlově. Nebudou chybět ani jízdy historickými vozy.

"Do programu se kromě dopravních podniků zapojí také další městské firmy. Komentované prohlídky úpravny vody i čističky odpadních vod chystá VODÁRNA PLZEŇ. Nahlédnout bude možné i do spalovny odpadu ZEVO Plzeň, která patří k nejmodernějším zařízením svého druhu. Den otevřených dveří s bohatým programem pro děti pak připravila společnost Čistá Plzeň,“ říká první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký.

Speciální festivalové prohlídky chystá také Plzeňský Prazdroj. Účastníky prohlídek seznámí s historií pivovarských budov a rozvojem celého areálu. Podívají se i na místa, kam obvykle mají přístup pouze zaměstnanci a běžným turistům zůstávají skryta, a to včetně logistického centra, odkud putuje pivo do celého světa. Kulturním programem i komentovanými prohlídkami v rámci akce Den BOHEMIA SEKTu se připojí i přední český výrobce šumivých vín ze Starého Plzence.

Zájemci si budou moci za zvýhodněnou cenu prohlédnout také jednotlivé Loosovy interiéry, jejichž původní majitelé patřili k významným  prvorepublikovým průmyslníkům. Zvýhodněné vstupné a doprovodný program nabídne také Techmania Science Center. Komentovanou prohlídkou areálu připraví i DEPO2015. Zájemci budou moci absolvovat architektonickou procházku po Doudlevcích, která je provede po historii i současnosti místních průmyslových objektů.

Na řadě míst je program připraven zdarma. Na komentované prohlídky je nutné si vzhledem k omezené kapacitě předem zakoupit vstupenky. Předprodej bude zahájen 20. května. Většina vstupenek se bude prodávat prostřednictvím Plzeňské vstupenky a v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky vedle plzeňské radnice. Rezervace vstupenek na festivalové prohlídky pivovaru bude možná pouze prostřednictvím návštěvnického webu Plzeňského Prazdroje www.prazdrojvisit.cz.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24