QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Formuláře k protikoronavirové dvanáctce už jsou na webu Plzně

04.05.2020 14:15

Pomocí formulářů mohou podnikatelé, občané i příjemci dotací požádat  město o pomoc v souvislosti s koronavirovou krizí.

červen 2018 (1113)

Plzeň připravila formuláře ke svému programu Plzeňská protikoronavirová dvanáctka. Podnikatelé, občané i příjemci dotací je rychle a snadno vyplní na webu města a potom odešlou ke zpracování úředníkům magistrátu. Pomocí formulářů mohou podnikatelé žádat například o odpuštění nájemného či slevu na nájemném v městských objektech, občané o splátkový kalendář, snížení i odpuštění nájemného za městský byt, neziskové organizace i další subjekty pak o poskytnutí individuální dotace z rozpočtu města. Formuláře i detailní informace jsou k dispozici zde

"Formuláře jsou připraveny tak, aby se v nich lidé při vyplňování neztráceli. Naopak zadají skutečně jen to nutné, zadání je jasné, formuláře jednoduché a snadno pochopitelné. Balíčkem 12 opatření chceme mírnit negativní dopad nouzového stavu na živnostníky, občany, městské organizace, existenčně ohrožené sportovní kluby, kulturní organizace a další subjekty. Nechceme nechat nikoho v našem městě v existenčních potížích,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Podle radního Davida Šloufa, který měl přípravu opatření na starost, město myslí jak na podnikatele, tak na občany žijící v Plzni. "Cílem je maximálně zjednodušit konkrétní opatření bez zbytečné byrokracie. Případy, které se nám nepodařilo balíčkem obsáhnout, budeme řešit individuálně,“ vysvětlil David Šlouf.

Plzeň v souvislosti s krizí očekává výpadek příjmů ve výši 500 až 600 milionů korun, přičemž přímé náklady spojené s tlumením krize při nouzovém stavu odhaduje na 250 milionů korun. "Výše uvedené saldo pokryjeme z fondů města Plzně, z dividendy od Plzeňské teplárenské a z přebytku rozpočtu za rok 2019. A to tak, abychom nemuseli dramaticky škrtat ve schváleném rozpočtu města na rok 2020 a abychom zachovali finanční prostředky alokované u jednotlivých správců rozpočtu, tedy aby správa a údržba infrastruktury a městských nemovitostí v Plzni zůstala zachována v plánovaném rozsahu,“ doplnil David Šlouf.

Balíček opatření radní konzultoval s vedením Hospodářské komory Plzeňského kraje, byl projednán také se starosty městských obvodů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24