QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči z Plzeňského kraje pomáhají při požáru v Hřensku – FOTKY

28.07.2022 11:05     28.07.2022 17:00

Plzeňští borci zveřejnili fotky z místa z prvních dnů jejich pomoci v Hřensku. Požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli 24. července ráno. Aktuálně se hasičům daří držet oheň na ploše 5 x 2 km.

HZSPK v Hřensku_HZSPK (17)
HZSPK v Hřensku_HZSPK (36)HZSPK v Hřensku_HZSPK (12)HZSPK v Hřensku_HZSPK (17)HZSPK v Hřensku_HZSPK (18)HZSPK v Hřensku_HZSPK (15)HZSPK v Hřensku_HZSPK (20)HZSPK v Hřensku_HZSPK (1)HZSPK v Hřensku_HZSPK (21)HZSPK v Hřensku_HZSPK (22)HZSPK v Hřensku_HZSPK (23)HZSPK v Hřensku_HZSPK (25)HZSPK v Hřensku_HZSPK (14)HZSPK v Hřensku_HZSPK (11)HZSPK v Hřensku_HZSPK (24)HZSPK v Hřensku_HZSPK (16)HZSPK v Hřensku_HZSPK (19)HZSPK v Hřensku_HZSPK (31)HZSPK v Hřensku_HZSPK (28)HZSPK v Hřensku_HZSPK (35)HZSPK v Hřensku_HZSPK (33)HZSPK v Hřensku_HZSPK (13)HZSPK v Hřensku_HZSPK (26)HZSPK v Hřensku_HZSPK (27)HZSPK v Hřensku_HZSPK (29)HZSPK v Hřensku_HZSPK (30)HZSPK v Hřensku_HZSPK (32)HZSPK v Hřensku_HZSPK (34)hasici odjezd d hrenska 3hasici odjezd do hrenskahasici odjezd do hrenska5hasici odjezd do hrenska6hasici odjezd do hrenska7hasici odjezd do hrenska8hasici odjezd do hrenska9hasiciodjezd do hrenska

„28. července 3:25 Hasičům se daří držet požár na ploše 5x2 km. Včera byla pomocí lesní těžební techniky vytvořena bezpečnostní proluka na České cestě. Hasiči se soustředili na ochranu evakuovaných obcí, obce Janov a Hřensko. Nedaleko parkoviště na Mezní Louce zajišťovali doplňování vodou do čtyř vrtulníků. V průběhu dne likvidovali dvě velká nová ohniska u Malé Pravčické brány a Zámečku u Vysoké Lípy. Osm vrtulníků a dvě letadla AN-2 doplnila dvě italská Canadair CL-415, která se dnes ráno zapojí do hasebních prací. Vodu budou nabírat na ústeckém jezeře Milada,“ uvedli hasiči ČR.

„7:45 Situace je zatím klidná. V oblasti Janova v současnosti nehoří. V oblasti Mezná, Mezná Louka také, podařilo se uchránit zámeček, plamenné hoření tam v současnosti není. Na kamenné stráni je poslední ohnisko pod kontrolou. Osm vrtulníků a dvě letadla AN-2 doplnila dvě italská Canadair CL-415, která se dnes ráno zapojí do hasebních prací. Vodu budou nabírat na ústeckém jezeře Milada,“ aktualizují hasiči ČR.

Hasiči Plzeňského kraje byli povoláni do akce z požární stanice Plzeň - Slovany dne 26. července. Následujícího dne vyjela ještě další jednotka. Detailně jsme informovali zde.

Plzeňští hasiči se budou ve čtvrtek 28. července střídat. "Dnes po 12. hodině byl vypraven autobus z centrální požární stanice Plzeň - Košutka s příslušníky ze všech územních odborů Plzeňského kraje, aby vystřídali své kolegy, kteří jsou nasazeni v CHKO České Švýcarsko - místo nasazení Hřensko. Do výpravy bylo stanoveno 25 příslušníků a také se rozroste seznam nasazené techniky a to o šestikolku Can Am Outlender ze stanice Železná Ruda. Další střídání by mělo proběhnout v sobotu. Zda se bude posílat další technika se pro zatím neví," informuje aktuálně Michal Holeček, mluvčí hasičů.

Na sociálních sítích se šíří zprávy, že hasiči nejsou dostatečně zásobováni. „Objevily se hloupé fámy, že hasiči zasahující v Hřensku nejsou dostatečně zásobováni stravou. Důrazně upozorňujeme, že o stravu zasahujících hasičů se skvěle stará Správa národního parku. Krom toho jsme zásobeni bohatými potravinovými dary veřejnosti,“ uvedl Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje na svém Facebooku.

 

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24