QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hrdinové Plzně budou mít svůj den! Představí se všechny složky IZS

07.08.2019 14:07

Plzeň bude patřit hrdinům! Plzeňany čeká v sobotu 7. září v areálu DEPO2015 atraktivní podívaná. V kreativní zóně Depa se sejdou všechny všechny složky Integrovaného záchranného systému (IZS).

TKHrdinovePlzně1
TKHrdinovePlzně1TKHrdinovePlzně2TKHrdinovePlzně3grafikaTKHrdinovePlzne4

Zajímavý program chystá 7. září od 11 do 18 hodin nová podoba Dne s IZS. Hrdinové Plzně nabídnou ukázky zásahu u dopravní nehody, při zadržování pachatelů či vyproštění osob. Zájemci si budou moci prohlédnout techniku IZS - hasičů, policistů i záchranářů. Celá akce je navíc zdarma!

Hrdinové Plzně jsou novým formátem tradičního Dne s IZS, který pořádá město Plzeň prostřednictvím svého odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení. Oproti minulým ročníkům se ten letošní uskuteční o víkendu, aby akce byla dostupná pro co nejširší veřejnost. S tím souvisí i nový název akce. „Osobně považuji všechny, kteří se podílejí na bezchybném chodu integrovaného záchranného systému, za hrdiny všedních dnů, o kterých sice víme, ale často je opomíjíme. Pojďme se na ně v sobotu 7. září spolu podívat jinou optikou, možná si více uvědomíme, kolik nasazení, obětavosti a odvahy vyžaduje jejich práce,“ zdůraznil primátor města Plzně Martin Baxa.

„Chceme uspořádat divácky atraktivní akci s bohatým doprovodným programem, která je určena především rodinám s dětmi. Snažíme se touto poutavou formou veřejnosti představit všechny složky integrovaného záchranného systému, jejich záslužnou a náročnou práci a ukázat techniku a vybavení, se kterým pracují,“ doplnil Martin Zrzavecký, radní pro oblast bezpečnosti.

Program budou tvořit statické i dynamické ukázky techniky a výcviku složek IZS, k vidění ale budou i historické vozy a výbava všech složek. Celým dnem provede dětské návštěvníky stezka úkolů, na jejímž konci se také mohou na chvíli stát Hrdiny Plzně.

Konkrétně hasiči představí kromě tradičních ukázek ze své zásahové činnosti zejména chytrá řešení a vývojové novinky, jako jsou například chytrý hasičský oblek a chytré rukavice. K dispozici návštěvníkům bude i Centrum robotiky. „Nové technologie nám naši práci v posledních letech významně usnadňují, v Plzni velmi dobře spolupracujeme se Západočeskou univerzitou a Správou informačních technologií města Plzně na vývoji chytrých řešení pro potřeby hasičů, které jsou na světové úrovni. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost si některá z těchto řešení vyzkoušet na vlastní kůži,“ vysvětlil ředitel plzeňských hasičů Pavel Musil.

Policisté připravili pro diváky ukázky výcviků zásahové jednotky a psovodů s jejich služebními psy. „Naši kolegové návštěvníkům předvedou nejen různé zákroky například při zadržení pachatele, ale i nejnovější techniku či jedinečnou sbírku zbraní,“ doplnil ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Pavel Krákora.

Společný zásah u dopravní nehody i se simulací vyprošťování osob z havarovaného vozu a následný transport do nemocnice předvedou všechny složky IZS. „Plzeňští záchranáři spolu s hasiči navíc předvedou činnost při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci. Návštěvníci se mohou také seznámit s Automatizovanými externími defibrilátory, které jsou v Plzni instalovány již na mnoha místech,“ sdělil zástupce Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha.

„Akce Hrdinové Plzně symbolicky odstartuje čtyři měsíce trvající interaktivní výstavu pro děti s názvem Já, hrdina. Návštěvníky celým dnem provedou známí moderátoři Hitrádia FM Plus Jirka Pelnář a Katka Skutková. Příjemným zpestřením budou jistě i vybrané dobroty z oblíbené akce Depo Street Food Market,“ řekl ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

Město Plzeň chce celou akci zpřístupnit i těm, kteří nebudou moci osobně přijít. Bude ji proto streamovat na svém oficiálním facebookovém profilu Plzeň – oficiální stránky města https://www.facebook.com/Plzen.eu/.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24