I vy můžete zachránit lidské životy? Projekt First responder se otevírá pro veřejnost

23.01.2020 11:25

Dosud se mezi takzvané first respondery mohli zařadit zaměstnanci záchranky a členové různých složek integrovaného záchranného systému. Nyní se mohou zapojit i dobrovolníci z řad široké veřejnosti.

1

Dlouho připravovaný projekt dobrovolné spolupráce při poskytování neodkladné první pomoci na vyžádání finišuje.  Dosud se do systému First responder (FR) začlenili zaměstnanci zdravotnické záchranné služby (ZZS PK) a členové různých složek integrovaného záchranného systému (IZS). Nyní jsou již školitelé z Výcvikového a vzdělávacího střediska Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (VVS ZZS PK) připraveni přizvat dobrovolníky z řad široké veřejnosti, kteří mají zájem stát se FIRST RESPONDEREM.

"Smyslem programu FR je začlenit laickou veřejnost, žijící v odlehlejších oblastech kraje do záchranného řetězce, s cílem zvýšit šance na přežití postiženého člověka, který bojuje o život. Odměnou je zachráněný lidský život,“ informuje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

Aktivování FR probíhá prostřednictvím mobilní aplikace. Systém automaticky vyhledává proškoleného dobrovolníka nacházejícího se v okolí události s život ohrožujícím stavem a následně jej na místo naviguje. Zde FR poskytuje kvalifikovanou pomoc před příjezdem zdravotnické záchranné služby.

Zájemci, kteří mají chuť, odhodlání i odvahu a umí zachovat chladnou hlavu a rychle se rozhodovat ve vypjaté situaci se mohou zaregistrovat zde.

Všichni pak absolvují speciální kurz. Více o jeho průběhu zjistíte zde.

FOTO: ZZS PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24