QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY
18.09.2025 15:02
Nehoda na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje
Na silnici 20/I téměř na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje havarovalo jedno osobní auto. "Jednu osobu vyprostili hasiči z Mariánských Lázní. Dopravu řídíme kyvadlově," řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.
18.09.2025 12:37
18.09.2025 9:56
Inspekce kontrolovala zmrzliny! 30 % nevyhovuje!
12.08.2020 19:43
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu zmrzlin a ledu do chlazených nápojů a výsledky nejsou vůbec pozitivní. Přinášíme podrobnosti.
Kopečkové a točené zmrzliny v létě frčí. Dodržují ale prodejci hygienické a další předpisy? Kontroly prokázaly nevyhovující parametry u 30 % vzorků nebalených zmrzlin a 43 % vzorků ledů do nápojů!
"Inspektoři se mj. zaměřují na dodržování bezpečnostních a jakostních parametrů u kopečkových i točených zmrzlin a ledů do nápojů, a to včetně kontrol zařízení na jejich přípravu. Kontroly inspektoři realizovali zejména v cukrárnách a dalších provozovnách společného stravování," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Podle inspekce řada provozovatelů stále nedodržuje předepsané výrobní postupy a významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií. "V období do 31. 7. 2020 nevyhovělo celkem 30 % vzorků zmrzlin a téměř 43 % vzorků ledů do nápojů," upřesnil Pavel Kopřiva.
Inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 64 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 19 z nich (cca 30 %) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae.
V minulých letech byly výsledky kontrol obdobné. "V roce 2019 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 37 % hodnocených vzorků, v roce 2018 šlo o 30 % a v roce 2017 o 26 %." uvádí Kopřiva.
Důvodem jsou hlavně nedostatečná sanitace zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny. U točení zmrzliny mlže hrát roli i personál a téměř žádná praxe. Někteří provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět.
V letošní sezóně (opět do 31. 7. 2020) inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u 21 vzorků ledů do nápojů a 9 z nich (cca 43 %) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. "Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a průběžné dezinfekce výrobníků ledu," uvádí tiskový mluvčí inspekce.
foto: ilustrační Pixabay.com
SDÍLEJTE ČLÁNEK