Jak dopadla čapí adopce v Plzeňském kraji? - FOTKY

28.06.2022 7:45

Nedávno jsme informovali o tom, že ornitologové ze Záchranné stanice živočichů Plzeň umístili odchovaná čapí mláďata do náhradních hnízd. Jak tato čapí adopce dopadla?

čapí adopce_DESOP

V uplynulém týdnu Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni kontroloval osiřelá čapí mláďata, která v průběhu května ornitologové umístili do náhradních hnízd.  "Ve čtvrtek 16. června jsem objel Domažlicko, v pátek s kolegou Jirkou Segečem Tachovsko a v neděli jsme to vzali od Rotavy až po Chodovou Planou," uvedl Makoň.

Tři čapí mláďata ze Šťáhlav. Po prokázaném úhynu samce sundali 4. května ornitologové z 32 metrů vysokého komína ve Šťáhlavech tři opuštěná čapí mláďata. Díky vzorné péči všech ze záchranné stanice, bylo možné mláďata umístit do náhradních hnízd čápů bílých na Tachovsku a Domažlicku. "Zhruba po necelém měsíci od adopce jsme zjistili, že všechna tři mláďata byla úspěšně náhradními čapími rodiči přijata a že přistrčená mláďata žijí a prosperují spolu s nevlastními sourozenci," uvedl Karel Makoň. O adopci jsme informovali zde. Jak tato akce dopadla?

 

Chodová Planá - ke třem původním mláďatům jedno přidáno. V neděli 26. června se v hnízdě nacházela nádherná, plně vzrostlá mláďata.

Bor u Tachova - ke třem původním mláďatům jedno přidáno. V pátek 24. června se v hnízdě nacházela tři odrostlá mláďata, včetně adoptovaného. "Jedno z původních a okroužkovaných mláďat bohužel bylo nalezené v druhém týdnu po adopci pod hnízdem jako uhynulé. Příčina úhynu není známa, každopádně námi přistrčené mládě žije a je na hnízdě s dalšími dvěma nevlastními sourozenci," uvedl Makoň.

Horšovský Týn - ke třem původním mláďatům jedno přidáno. Ve čtvrtek 23. června byla na hnízdě 4 vzrostlá mláďata i s čápicí.

Záchranné stanici živočichů v Plzni se povedla ještě další záchrana tří čapích mláďat. Jedno z mládě se vylíhlo v líhni, bylo odebráno od handicapovaného čapího páru. "Další dvě mláďata museli sundat kolegové ze Záchranné stanice živočichů Spálené Poříčí z hnízda na komíně v Mochtíně (Srbici u Klatov). Auto zde zabilo dospělého hnízdícího samce a na hnízdě po něm zůstala dvě velice malá mláďata s ovdovělou samicí. Mláďata sundali 9. června a dovezli k nám. Adopce proběhla hned 12. června do náhradních hnízd na Domažlicku," uvedl Makoň. 

Mládě z líhně z Roupova bylo umístěno do hnízda v Koutě na Šumavě ke třem původním čapím mláďatům. Kontrola ve čtvrtek 23. června byla úspěšná. V hnízdě se nacházela čtyři mláďata.

Mládě z Mochtína bylo umístěno do náhradního hnízda v Domažlicích ke dvoum původním mláďatům. I zde kontrola ve čtvrtek 23. června byla úspěšná.

Druhé mládě z Mochtína bylo umístěno k jednomu původnímu mláděti v obci Draženov. Na hnízdě se při čtvrteční kontrole nacházela dvě zdravá čapí mláďata.

foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24