QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak získat v Plzni městský byt? Pravidla se mění - FOTKY

01.07.2020 6:36

Město pronajímá zhruba tři tisíce bytů. Zájemci už nemusí podávat žádost na bytovém odboru, ale stačí se zaregistrovat na realitním portálu města. S registrací pomohou pracovníci nového kontaktního místa.

6
61234578

Plzeň od května změnila pravidla pro nakládání s  byty, kterých vlastní řádově tři tisíce. Zájemci už nemusí na bytovém odboru magistrátu podávat žádost, ale mohou se zaregistrovat a byt si vybrat na realitním portálu města. V Jagellonské ulici 8 proto vzniklo Kontaktní místo pro bydlení, kde s registrací nebo přihláškou zájemcům pomohou pracovníci bytového odboru. 

"Město Plzeň se snaží v oblasti bytové občanům zjednodušit přístup k městským bytům. Nový model s sebou přináší transparentnější a uživatelsky srozumitelnější systém. Vše je nyní možné vyřídit elektronicky, občané si ale mohou také osobně přijít říci o radu a pomoc s vyplněním registrace na městský byt do nového Kontaktního místa v Jagellonské ulici,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

"Občané mohou díky novým pravidlům, včetně domácností s nižšími příjmy, aktivně vybírat, kde chtějí bydlet. Upustili jsme od modelu, že si zájemci podají žádost a čekají, jaký byt jim bude přidělen od města. Každá podaná registrace na byt je bodována. Hodnotí se zejména zdravotní stav žadatele, jeho bytová potřeba, finanční i životní situace a podobně. Zároveň je možné registraci pravidelně a neprodleně aktualizovat, jakmile dojde k jakékoli změně. Když se zájemce jednou zaregistruje, dostane kód a díky němu se může přihlašovat na vybraný byt,“ vysvětluje radní David Šlouf.

Město připravilo také novou podobu realitního portálu, volné byty tam jsou nafocené a podrobně popsané, zájemci si mohou vybrat, který jim vyhovuje, a pak si ho osobně prohlédnout. "Dozvědí se tam i výši nájemného, výši dalších plateb a také termíny prohlídek. Chceme, aby bydlení bylo dostupné, proto je nájemné v městských bytech nižší než to komerční. Stanovili jsme ho měsíčně na 86,86 korun za metr čtvereční. V případě bytů vizualizovaných je to 126,96 korun, a to z důvodu většího standardu. Jde o byty, které procházejí přestavbou. Zájemce vidí předem, jak bude byt vypadat. Nastěhuje se až po dokončení kompletní rekonstrukce. Byty bezbariérové a byty zvláštního určení pro příjemce starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně mají nájemné nižší – měsíčně se v nich za metr čtvereční platí 50 korun,“ dodává radní.

Občanům s podáním žádosti o byt pomůže nové Kontaktní místo v Jagellonské ulici 8. "Zájemcům s registrací pomůže pracovník oddělení nájmu bytů a zároveň je přítomen i sociální pracovník, který je připraven s klientem probrat jeho životní situaci a pomoci mu s řešením problému. Naše Kontaktní místo je otevřeno každé pondělí a středu od 8 do 17 hodin,“ říká Zdeněk Švarc, vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Plzně.

Zájemce o nájem městského bytu nesmí být vlastníkem nemovitosti, tedy bytu nebo rodinného domu. Registrovat se mohou lidé s hendikepem, jimž jsou určeny byty bezbariérové nebo upravitelné tak, aby v nich mohli žít lidé se zrakovým postižením i lidé pečující o postiženou osobu. O městské byty mohou dále žádat senioři, a to už dva roky před nástupem do penze. "Chceme pomáhat také mladým lidem, hlásit se mohou lidé do 35 let věku, a to jak rodiny s malými dětmi či mladé páry, ale i jednotlivci. Díky novému systému registrací získá město i zpětnou vazbu a zjistí, o jaké nájemní byty je největší zájem,“ dodává radní David Šlouf.

Plzeň má ve svém vlastnictví řádově tři tisíce bytů. Celkem je ve městě 73 tisíc obydlených bytových jednotek podle posledního sčítání lidu. "Ročně se městu uvolní 100 až 150 bytů,“ uzavírá Zděněk Švarc.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24