Je Popeleční středa, křesťané vstupují do postního období

17.02.2021 8:56

Popeleční středou vstupují křesťané do čtyřicetidenního postního období, které je přípravou na oslavu Velikonoc. Datum popeleční doby je ale pohyblivé a odvíjí se od data Velikonoc.

FOTO_Pavel Němeček (3)

Na Popeleční středu se věřícím na čelo uděluje znamení kříže popelem a navíc je Popeleční středa jedním ze dvou dnů nejpřísnějších půstů v roce. Tím druhým dnem je Velký pátek, kterým naopak postní období končí a začínají Velikonoce. Takový přísný půst znamená, že se v ten den věřící nasytí pouze jedním hlavním jídlem a vyhne se masu. Popeleční středou začíná věřícím čtyřicetidenní půst, jeho smyslem je duchovní očista.

V Plzeňské diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, budou kněží udělovat popelce u dveří téměř 30 kostelů. Biskup Tomáš Holub vyzval všechny lidi, aby si pro starý symbol přišli. "Jsem přesvědčený, že je doba mimořádná a že v mimořádné době už slova nehovoří tak, jak by měla. A že to, co mnohem více hovoří, jsou symboly. Z toho důvodu bych chtěl nabídnout tenhle symbol, který je prastarý a podle mě nesmírně silný, všem lidem bez toho, že by to bylo spojeno s nějakým kázáním," řekl Tomáš Holub.

Na seznam míst, kde budou kněží udělovat popelec, se můžete podívat zde.

Foto: Pavel Němeček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24