QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kampus univerzity na Borech zaplní noví studenti! Čeká je "vítací" třídenní festival

24.09.2019 10:56

Rok jedna, akce ZČU, která má nově nastupujícím studentům pomoct zorientovat se v univerzitním prostředí, se letos uskuteční jako třídenní festival...

Rok jedna_ilustr2

Od úterý 24. do středy 26. září bude v kampusu ZČU na Borských polích probíhat atraktivní program nabitý informacemi, prohlídkami a zábavnými aktivitami.

"Začátek vysokoškolského studia nemusí být pro každého jednoduchý. Onen pověstný studentský život přináší možná více volnosti, ale současně i řadu povinností a také vyžaduje od mladých lidí mnohem více samostatnosti a zodpovědnosti. Aby přechod ze střední školy na vysokou nepřinesl zbytečná zklamání, je dobré se od samého začátku v univerzitním světě zorientovat,“ říká rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

Už podruhé proto ZČU uspořádala Rok jedna. Připravil ho tým Informačního a poradenského centra v rámci ESF projektu ZČU v úzké spolupráci s dalšími univerzitními pracovišti a studentskými organizacemi. Po loňské jednodenní premiéře se letos akce rozšířila na tři dny. Cílem je co nejvíce přispět k tomu, aby vysokoškolský svět byl pro studenty od počátku bezpečnou zónou, kde ví, bez čeho se neobejdou, co musejí splnit, ale taky na koho se obrátit v případě potíží nebo kde rozvíjet své zájmy či jak se zapojit do mimoškolních aktivit.

V úterý 24. září začíná program od 15 hodin. V univerzitním kampusu v prostoru mezi tělocvičnou a knihovnou čekají studenty i akademiky sportovní aktivity – lezení na stěně, discgolf, slack-line, mini nohejbal, kriket nebo lukostřelba, soutěž inspirovaná požárním sportem, grilování, ale také bleší trh a výroba kokedam. Od 18 hodin jsou všichni zváni na KampuSlam, kde mimo jiné zazní báseň o ZČU, a to v podání mistra ČR 2017 ve slampoetry a absolventa Fakulty pedagogické DR. FILIPITCHE. Kromě něj vystoupí finalista republikového mistrovství ve slampoetry a absolvent Fakulty právnické ŠVÉD, student Fakulty filozofické PÍ a jeho koelgyně z téže fakulty KORMA.

O hudební program se v průběhu dne budou starat DJ Danny Young a DJ Lee Boun. A protože program bude dlouhý, přihlášení zájemci budou moci přespat ve stanovém městečku, které vyroste ve vnitrobloku Fakulty strojní (Univerzitní 22). 

Rok jedna_prohlídky kampusu

Ve středu 25. září se dění přenese do budovy Fakulty strojní, kde se uskuteční takzvaný infoden. Studentům budou k dispozici referentky studijních oddělení, na stáncích a při workshopech se představí studentské organizace a jednotlivá univerzitní pracoviště, například Informační a poradenské centrum ZČU, Univerzitní knihovna, International Office, Kariérní centrum, BoostUp, Celoživotní a distanční vzdělávání a další.

Čtvrtek 26. září bude věnován prohlídkám kampusu. Probíhat budou ve čtyřech časech v rozmezí od 12:30 do 16 hodin a užijí si je i studenti s hendikepem nebo ti, kterým spíše než čeština vyhovuje angličtina nebo ruština. Název Z kanceláře rektora až na střechu Fakulty elektrotechnické napovídá, kam se studenti při prohlídkách podívají. Kromě dvou uvedených míst to bude i Univerzitní knihovna, Informační a poradenské centrum ZČU, HelpDesk, Kariérní centrum, US Point a další místa, o nichž je dobré vědět. Ve dvou časech bude probíhat také prohlídka budov ZČU v centru města. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24