QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kauza černé stavby na Rokycanské se posunula. Začne se jednat o odstranění

17.12.2018 11:51

Kauza černé stavby Carimex se po letech posunula. Město chce nechat zbourat ty části, které jsou postavené na černo. Celou záležitost začne projednávat stavební úřad.

FOTO_QAP_CZ (3)

Dlouholetá kauza budovy na Rokycanské v Plzni, která vznikla částečně na černo, se posunula o něco vpřed. Odvolací soud zamítl žalobu majitele Davida Housera, aby získal pozemky, které jsou pod objektem a jsou v majetku města.

"Odvolací soud potvrdil tento rozsudek v 99 procentech. V jednom malém pozemku řekl, že si není úplně jistý a vrátil to okresnímu soudu Plzeň - město. Ve zbytku, v těch 99 procentech, není možné podat odvolání, pouze dovolání. Rozeběhnou řízení vedená před stavebním úřadem. To znamená o dodatečném povolení stavby, to je žádost pana Housera, a o odstranění stavby, to je žádost města," říká náměstek primátora Pavel Šindelář. Město majiteli stavby odmítlo pozemky přiklepnout i prodat.

Město samozřejmě doufá v to, že se stavební úřad postaví na jeho stranu. "Já bych si přál, aby úřad zamítl žádost o dodatečném povolení stavby a aby rozhodl o částečném odstranění stavby. Stavba je postavená v rozporu se stavebním povolením jen v některých částech, někde je o jedno patro vyšší, někde je o tři patra vyšší. Nejedná se o černou stavbu jako celek, ale jen část," dodává Pavel Šindelář.

Faktem ovšem zůstává, že úřad může rozhodnout i ve prospěch majitele budovy. "Tato varianta pro nás není přípustná. Stavební úřad rozhoduje v přenesené působnosti, my ho nemůžeme úkolovat a ovlivňovat, ale myslím si, že máme dostatek argumentů, aby dodatečné povolení stavby neprovedl," uzavírá náměstek primátora. Jak dlouho bude celý proces trvat, není jasné.

Ačkoliv to vypadá, že stavby se brzy zřítí sama, není tomu tak. Podle všeho je totiž z hlediska statiky v pořádku. Problémy ale přitahuje stále. Zejména v podobě bezdomovců, kteří se do objektu stahují. Kontroly, které v místech opakovaně provádí jak státní, tak městská policie, vyznívají spíš jako boj s větrnými mlýny.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24