Kde je možné v Plzni vytřídit jedlé tuky a oleje?

10.06.2022 16:45

Městský obvod Plzeň 4 má nové sběrné nádoby s fialovorůžovým víkem. Slouží ke sběru tuků a olejů z domácností. Více o třídění olejů se dozvíte v článku.

popelnice
olejpopelnice

Magistrát města Plzně umístil ke stanovištím s kontejnery ve 4. plzeňském obvodu nové popelnice. Víko sběrné nádoby má fialovorůžovou barvu a patří do ní oleje. Zatím se jedná o pilotní projekt. „Jsme moc rádi, že magistrát města Plzně pro tento pilotní projekt vybral právě náš obvod. Zda se fialové popelnice rozšíří i do dalších částí Čtyřky, bude záležet především na tom, jak budou občané s nádobami nakládat, a zda do nich nebudou umisťovat odpad, který tam nepatří,“ uvedla Lenka Kočová, místostarostka městského obvodu Plzeň 4.

Co tedy do nádoby patří? 

Do těchto speciálních popelnic lze umístit kuchyňské oleje a tuky, jako jsou například oleje po smažení, z konzerv, zálivek nebo marinád. Oleje slejte do PET lahve a plnou a dobře uzavřenou ji můžete vhodit do fialovorůžové sběrné nádoby.

Proč vlastně oleje třídit?

Olej po recyklačním procesu může sloužit jako například surovina pro výrobu biopaliv do letadla. Navíc tím, že olej vytřídíte a nevylejete do odpadu, předejdete ucpání odpadního potrubí a zároveň tím šetříte životní prostředí. 

Kde nádoby najdete? Kde jinde se dá olej vyhodit?

Momentálně se sběrné kontejnery nacházejí v Červeném Hrádku, Újezdu a Bukovci. Rozmístěno je celkem 21 nádob. O tom, zda se rozšíří i na další území Plzně, rozhodne správné používání. Mapu s umístěním nádob naleznete zde

Na některých místech v Plzeňském kraji už kontejnery slouží. Jedná se například o obec Vřeskovice na Klatovsku nebo Kdyni na Domažlicku.

Pokud nemáte ve svém okolí kontejner na oleje, je možné v uzavřené PET lahvi odevzdat olej v některém z nejbližších sběrných dvorů.

foto ÚMO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24