Konec pití alkoholu v centru Plzně. Město schválilo bezalkoholové zóny!

28.03.2022 16:28

Zastupitelé města Plzně na svém jednání v pondělí 28. března odsouhlasili přijetí vyhlášky, která zamezuje konzumaci alkoholu na určitých veřejných prostranstvích. Na jednání se strhla bouřlivá debata.

bezdomovci plzen foto qap

„Situaci, která je v některých lokalitách velmi neúnosná, chceme řešit formou vydání vyhlášky. O této vyhlášce se už hovoří dlouhá léta. V době nouzového stavu kvůli covidu-19 se zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti osvědčil a vymahatelnost vůči některým skupinám obyvatel byla efektivní,“ uvedl předkladatel vyhlášky radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Město nechalo zpracovat analýzu, jejíž součástí byl také průzkum, který potvrdil, že naprostá většina respondentů by v Plzni bezalkoholové zóny uvítala.

Vyhláška bude platná od 1. května letošního roku. Bezalkoholové zóny budou platit v sadovém okruhu kolem historického centra, na Americké třídě, v okolí hlavního nádraží či na zastávkách městské hromadné dopravy. Obecná vyhláška má zamezit konzumaci alkoholu také v dosahu 50 metrů od škol a školských zařízeních.

Výjimka se vztahuje na prostory předzahrádek a zahrádek, které jsou součástí restaurací, hospod či kaváren. Vztahovat se nebude také na slavnostní či jiné kulturní, společenské či sportovní akce, včetně trhů. Další výjimka se týká případného konání oslav u příležitosti zisku mistrovského titulu v nejvyšší republikové soutěži některým z plzeňských sportovních klubů. Alkohol si budete moci dát kdekoliv také 31. prosince a 1. ledna.

S vyhláškou svůj nesouhlas vyjádřil pirátský zastupitel Daniel Kůs, který kritizoval formu, ve které je předložena: „Vyhlášce vyčítám velkou plošnost, ne každý občan si uvědomí, že se nachází na území, kde nesmí alkohol konzumovat. Pak si myslím, že je u vyhlášky obtížná vymahatelnost, například pokud bude mít člověk schovaný alkohol v papírovém pytli. Mělo by se to nejprve vyzkoušet jako pilotní projekt na menším území třeba po dobu jednoho roku a podle toho se dále rozhodnout.“

Radní pro bezpečnost uvedl, že veřejnost bude o bezalkoholových zónách informována prostřednictvím kampaně. Lokality by neměly být však označeny cedulí zakazující požívání alkoholu.

„Já jsem proti této vyhlášce hlasoval i u nás na obvodě. Většina vyhlášek a zákonů se většinou bohužel dotkne těch slušnějších, a já se obávám, že tato nebude výjimkou. Dále si myslím, že pokud omezíte lidem konzumaci v jedné lokalitě, přejdou do jiné, kde vyhláška neplatí. Odebírání alkoholu problematickým osobám pak může vést k dalším konfliktům,“ sdělil svůj nesouhlas starosta městského obvodu Plzeň 2 - Slovany Lumír Aschenbrenner.

Náměstek primátora David Šlouf uvedl, že vyhláška není primárně zaměřena proti bezdomovcům. „Větší problém máme s chováním cizinců. Bezdomovec je totiž mnohem přizpůsobivější a ctí zákony než právě ti cizinci,“ doplnil David Šlouf.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT